Efter att ha kartlagt förekomsten av autism i befolkningen kommer Socialstyrelsen fram till att antalet personer som får en sådan diagnos har ökat. Det gäller alla åldersgrupper och båda könen.

Särskilt tydlig är ökningen bland flickor och unga kvinnor. Och allra störst har ökningen varit i gruppen flickor i åldern 10 till 17 år. Här rörde det sig på nationell nivå om närmare 600 nya diagnoser per 100 000 invånare under 2023, vilket motsvarar en sexfaldig ökning sedan 2010.

Det innebär att flickor förra året diagnostiserades i lika hög utsträckning som pojkar i samma ålder.

Socialstyrelsen tror att den kraftiga ökningen av diagnosen autism bland särskilt flickor men även unga kvinnor kan bero på en tidigare underdiagnostisering.

Myndigheten konstaterar bland annat kunskapen har ökat om att det kan finnas skillnader mellan hur autism yttrar sig hos flickor och pojkar, vilket förmodligen minskar risken att flickor flyger under radarn.

Socialstyrelsen har också tittat på hur många i Sverige som lever med en autismdiagnos. Enligt kartläggningen hade drygt 155 000 personer i åldern 2 till 64 år en sådan diagnos förra året, vilket motsvarar 2 procent av befolkningen. 40 procent av dem som levde med diagnosen var kvinnor.