Är kirurger verkligen mer fingerfärdiga under tidspress än andra läkare och annan vårdpersonal? Och är de bättre på att behålla lugnet?
Det har en grupp brittiska forskare nu försökt ta reda på. Fynden publiceras i BMJ:s särskilda julnummer, som brukar innehålla studier med koppling till julen eller av mer skämtsam eller udda karaktär.
I studien tog forskarna hjälp av ett så kallat elektriskt trådlabyrintspel för barnfamiljer.
Sammanlagt 254 anställda inom en av de största sjukvårdsförvaltningarna i Storbritannien instruerades att så snabbt som möjligt föra en metallögla längs en böjd och vriden metalltråd utan att vidröra tråden. Om öglan vidrörde tråden hördes ett ljud och deltagaren tvingades börja om från början.
Studien omfattade 64 kirurger, 60 andra läkare, 69 sjuksköterskor och 61 anställda som inte var involverade i vård av patienter.
Forskarna tittade i först hand på om deltagarna lyckades ta sig igenom spelet på fem minuter, och på i vilken utsträckning de utstötte frustrerade ljud såsom suckar, stön och mummel. Eller svordomar. Det sistnämnda definierades som vilket ord som helst som inte är lämpligt för sändning före klockan 21 på brittisk tv enligt en offentligt tillgänglig lista över stötande språk.
Enligt resultaten lyckades 84 procent av kirurgerna ta sig till mål inom fem minuter, jämfört med 57 procent av de andra läkarna. 54 procent av sjuksköterskorna och 51 procent av den icke-kliniska personalen lyckades också med det.
Kirurgerna var dessutom snabbare, oavsett ålder och kön. För dem tog det i genomsnitt 89 sekunder från start till mål. Därefter följde andra läkare, som tog 120 sekunder på sig i genomsnitt.
Samtidigt var kirurgerna klart mest benägna att vara fula i mun.
Enligt resultaten svor hälften av dem under uppgiften. Det kan jämföras med att 25 procent av de andra läkarna och 30 procent av sjuksköterskorna inte lyckades hålla tand för tunga.
Minst benägna att svära var den icke-kliniska personalen. Men de låg i stället i topp i fråga om att utstöta frustrerade ljud. 75 procent av dem gjorde just det, följda av sjuksköterskorna, där det handlade om 68 procent.
58 procent av kirurgerna och 52 procent av de andra läkare utstötte också suckar, stön och mummel under uppgiften.
Forskarna betonar att det rör sig om en observationsstudie och att den därför inte kan slå fast ett orsakssamband. Men de säger att en möjlig förklaring till att kirurgerna låg i topp i fråga om fingerfärdighet skulle kunna vara antingen träning, eller en medfödd förmåga.
Enligt forskarna skulle man kanske kunna förbättra både fingerfärdighet och stresshantering genom att använda den här typen av spel i träningen för samtliga specialiteter framöver.
De tycker också att kirurger och de som jobbar med kirurger kanske borde överväga att införa en så kallad svärburk, där man får böta en slant för varje svordom. Detta för att minska svärandet och öka lugnet under utmanande uppgifter. De understryker dock att effekten först måste utvärderas i prospektiva studier.