Zakaria Ibrahim, 25 år, termin 11 på LSMU, Lithuanian University of Health Sciences i Kaunas, Litauen.
När Zakaria Ibrahim skulle söka praktik i Sverige var det en utmaning. Till slut fick han tag på en plats under några veckor på Alingsås lasarett.
– Alingsås lasarett är lite mer vänligt inställda till utlandsstudenter. För övrigt har jag blivit erbjuden praktik i Finland också där jag ska vara i 13 veckor. Det råder en konsensus om att de stora universitetssjukhusen i Sverige inte kommer att kunna erbjuda plats, då deras egna studenter tar upp platserna.
Förutom sådana praktiska aspekter är det fördomar om utbytesstudenters kunskaper som sätter käppar i hjulen i praktik-letandet, upplever Zakaria Ibrahim.
– Det finns stigman kring utbytesstudenter som man försöker bryta sig igenom. Det är som om jag ständigt måste bevisa för folk att jag är bra nog.
Ligger det något i fördomarna?
– Nej, de teoretiska åren här är väldigt tuffa, man måste verkligen prestera. Sedan är det helt upp dig vad du gör ditt läkarprogram till. Jag har träffat studenter i Sverige som säger att de inte kan någonting fyra veckor innan en tenta. De vill bara festa och ta sig igenom utbildningen. Det är helt upp till din egen ambition och vad du tar till dig.
Själv har Zakaria Ibrahim hunnit samla på sig två rekommendationsbrev från överläkare i Sverige då han arbetat hemma under somrarna.
– Min förhoppning är att jag så småningom kan skapa möjligheter för andra utlandsstudenter, så att chefer som haft mig på praktik också kan se att de kan ge andra utlandsstudenter en chans.
Fanny Hilding, 29 år, termin 11 på LSMU, Lithuanian University of Health Sciences i Kaunas, Litauen
Fanny Hilding är så engagerad i utlandsstudenters bristande möjlighet till praktik i Sverige att hon skrivit en debattartikel i Läkartidningen. Den ledde till att flera hörde av sig till henne för att fråga hur hon gått till väga när hon sökt praktik.
– Jag har suttit i telefonmöten med andra läkarstudenter som pluggar utomlands vill veta hur man bär sig åt.
Och det är en svår fråga att svara på. Det handlar ofta om kontakter eller en lycklig slump, att man mejlade rätt person vid rätt tidpunkt.
– Det stora problemet är att det inte finns portaler för oss utlandsstudenter att söka praktik genom. Några regioner har dock alternativ, till exempel VGR genom Praktik för utlandsstuderande läkare (PTU).
Avsaknaden av ansökningsportaler gör att studenterna måste mejla till olika chefer direkt – ett tidskrävande arbete, enligt Fanny Hilding.
– Den tiden jag har lagt ned på att mejla verksamhetschefer alltså… tänk vad mycket mejl alla får. Det borde kunna skötas på ett annat sätt.
Hur löste du praktiken?
– Jag har faktiskt fått majoriteten av mina platser via kontakter.
Och praktiken är grundläggande, menar Fanny Hilding.
– Om man inte får praktik blir det väldigt svårt att få in en fot i det svenska vårdsystemet. Jag är bekymrad över att även framtida BT-platser kan komma att prioriteras för svenska läkarstudenter, vilket skulle göra det ännu svårare för oss att ta oss in i det svenska vårdsystemet. Min tes är att om man får göra sin praktik i Sverige och etablerar kontakter där, blir det betydligt lättare att hitta en BT-plats efter examen.
Fanny Hilding tycker det är beklagligt om fördomar leder till nej för svenska utlandsstudenter.
– Min utbildning är fantastisk. Jag har fått höra av läkare i Sverige att de tycker vi utlandsstudenter är starka inom just teorin. Däremot har jag hört att vi inte får lika mycket praktisk erfarenhet som studenter i Sverige under utbildningen. Det är egentligen det enda jag skulle kunna anmärka på, men det kan man enkelt ta igen genom praktik eller arbete inom den svenska vården.
Omar Hassen, 25 år, Lithuanian University of Health Sciences i Kaunas, Litauen
Omar Hassen började söka praktik ett och ett halvt år innan den skulle börja.
– Det är svårare för oss så det gäller att vara ute i god tid. Men det gäller att vara beredd på att åka lite längre också, till ställen man inte har någon anknytning till. Man kan inte förvänta sig att universitetssjukhusen ska kunna ta emot en.
Hur har det gått för dig?
– Väldigt till och från. Jag har mejlat många och fått nej många gånger, med hänvisning till att vi utlandsstudenter inte är försäkrade, men det är man visst om man är med i Läkarförbundet. Jag blev erbjuden praktikplats i Finland. Det var bra betalt där också, men jag kände att jag ville nyttja praktiken så mycket som möjligt genom att få in en fot i Sverige, så jag ska vara i Mora bland annat.
Har du upplevt fördomar?
– Det finns absolut fördomar, men jag skulle säga att det gäller att vara ärlig med vad man kan och inte när man kommer på praktik. Jag skulle inte säga att vi har brister kunskapsmässigt, men det kan vara svårt att ha koll på journalföring i Sverige om man inte jobbat i Sverige innan. Men det kan det ju vara ändå eftersom det finns olika journalsystem.
Zeinab Al-Dawod, 24 år, termin 11 på Riga Stradins University i Riga, Lettland:
Zeinab Al-Dawod har »mejlat en massa personer«, men har för det mesta blivit nekad eller inte ens fått svar när hon sökt praktik.
– Det går knappt utan kontakter.
Fördomar finns det tyvärr gott om, enligt Zeinab Al-Dawods erfarenhet.
– När jag sökte praktik var det en chef som frågade om vad jag tyckte att det fuskas så mycket utomlands. Det tyckte jag var oprofessionellt. Jag kände mig inte tagen på allvar och tänkte att »hur respekterad blir jag om jag kommer till den arbetsplatsen?«.
Vad tänker du om det?
– Det är tråkigt att det är så mycket fördomar gentemot oss. Personligen har jag inget emot att behöva bevisa mig själv – jag räknade med det. Men man vill ju ha chansen. På ett sjukhus i Skåne där jag till slut fick praktik sa de att »vi brukar inte anställa utlandsstudenter för att det brukar ta sådan tid att komma in i systemet, men du har ju jobbat här innan så vi ger dig chansen«. Det är synd att det ska behöva vara sådana anledningar som gör att vi ofta får nej, att man inte har jobbat i systemen.
Zeinab Al-Dawod upplever att Aftonbladets granskande program 200 sekunder från i fjol, som handlade om fusk på läkarutbildningarna i Östeuropa, har bidragit till svårigheten att få praktik.
– Den stämplade oss ganska hårt. Innan var det svårt att få praktik i Sverige men absolut inte svårt som nu.
Sophie Sandels, 38 år, termin 9 på European University Cyprus i Nicosia, Cypern
Sophie Sandels har, till skillnad från de andra studenterna i artikeln, inte studerat i Östeuropa. Hon omskolar sig till läkare efter en tidigare karriär inom fastighetsbranschen och är den enda som inte alls upplevt några fördomar som utlandsstudent.
– Däremot har jag ju ringt och mejlat hur många som helst. Jag har sen fått praktik med hjälp av kontakter, men det är olyckligt att det ska handla om vem som har bäst kontakter.
För Sophie Sandels har det stora problemet varit att konkurrera om praktikplatser med andra svenska läkarstudenter.
– Kontaktar man Karolinska universitetssjukhuset till exempel är dörren stängd direkt, man kommer ingenstans, säger hon och konstaterar:
– Det är en utmaning att det är så dåligt strukturerat för oss som inte pluggat i Sverige och ska söka praktik. Det finns ingen officiell väg man kan gå, ingen portal för oss utlandsstudenter. Region Gävleborg, där jag kommer ifrån, har dock varit bra att ha att göra med, där finns en officiell mejladress och bemötandet har varit mycket trevligt och hjälpsamt.
Sophie Sandels skulle önska att praktikförfarandet kunde ordnas på ett mer strukturerat sätt – kanske genom en enda ansökningsportal för alla som studerar utomlands eller dedikera ett antal platser till utlandsstuderande i respektive region.
– Det vore bra att kunna överbrygga de här olikheterna i utbildningarna med att se till att utlandsstudenter åtminstone får en del av praktiken i Sverige och därmed en tidigare introduktion till svensk sjukvård.
Läs fler delar här:
Del 1. Utlandsstudenter om svårigheterna att få praktik i Sverige
Del 2. »Man kan inte dra alla utlandsstudenter över en kam«
Del 3. Därför välkomnar Österbotten svenska utlandsstudenter
Del 4. Gävleborg om utlandsstudenter: »Jätteviktig rekryteringsbas«
(uppdaterad 2025-01-16)