Personer med svåra psykiska besvär och hög suicidrisk nekas hjälp inom psykiatrin på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Det rapporterar P4 Sjuhärad som tagit del av vittnesmål från ett tjugotal personer inom vården, socialtjänsten och polisen, utöver anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och patientnämnden.
En av läkarna som larmar har själv tidigare arbetat inom psykiatrin på Säs. Numera har hon bytt arbetsplats. Det har hänt flera gånger att hon åkt upp med patienter till psykiatriakuten när hon bedömt självmordsrisken som hög, men att patienterna blivit utan hjälp.
– Jag har skickat in att det här är en hög risk. Då har man bedömt suicidrisken som låg trots att situationen är exakt densamma som när jag skickade in dem, säger den anonyma läkaren i en radiointervju.
P4 Sjuhärad har också läst ett tips till Ivo från flera anställda på akutmottagningen. Enligt tipset skickas patienter med uppenbara psykiska besvär och hög suicidrisk hem för snabbt från psykiatrin. Sedan återkommer de till akuten med »än värre skador, alternativt faktiskt fullgångna suicid«, står det i skrivelsen.
Magnus Skoog, verksamhetschef för psykiatrin på Säs, bedömer dock inte att man arbetar på ett patientosäkert sätt, säger han till radion. Däremot kan missförstånd uppstå kring hur man jobbar med omställningen inom psykiatrin, från slutenvård till ett större fokus på stödinsatser inom primär- och öppenvård, menar han. Han betonar också att psykiatrisk slutenvård inte alltid är till nytta för patienten.
– Jag kan förstå att det ibland är svårt att förstå ifrån andra verksamheter. Där har vi ett ansvar att ha en fortsatt dialog, säger han.
Sök hjälp om du har tankar på att ta ditt liv
Funderar du eller någon i din närhet på att ta sitt liv? Det finns hjälp att få. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Ett sätt kan vara att ta kontakt med någon av följande organisationer:
Mind Självmordslinjen: prata via chatt eller på telefon 90101
Jourhavande medmänniska: prata via chatt eller på 08-702 16 80
Riksförbundet SPES, drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord: 020-18 18 00
Jourhavande präst: Nås via 112