Det var den 17 oktober i år som Dagens Nyheter avslöjade att 42 privatläkare i Västra Götalandsregionen och Region Stockholm fakturerat regionerna för vård – av sig själva. 19 läkare som arbetar enligt den nationella taxan i VGR har fått ersättning för egen vård. 23 läkare som arbetar enligt den nationella taxan i Region Stockholm har också fått det. Två av läkarna som fått mest ersättning, har enligt Dagens Nyheter registrerat 13 respektive 14 vårdåtgärder på sig själva. Siffrorna har tagits fram med hjälp av datakörningar av regionernas egna patientadministrativa system under åren 2021–2023.
Nu har VGR:s operativa hälso- och sjukvårdsnämnd beslutat att genomföra en mer omfattande granskning och gå ännu längre tillbaka i tiden.
– Nu väljer vi att göra en kartläggning tio år tillbaka i tiden, säger Levi Siljemyr, chef för avdelningen avtal, produktionsstyrning och ekonomi på VGR, till Läkartidningen.
Regionen ska gå igenom debiteringar som gjorts av läkare och fysioterapeuter som har avtal enligt LOL (lagen om vård av läkarvårdsersättning) och LOF (lagen om ersättning för fysioterapi) under åren 2015–2024. Granskningen ska inledas vid årsskiftet och sammanställas i slutet av januari, berättar Levi Siljemyr.
De som debiterat vård på det egna personnumret under den granskade perioden kommer att få ett återkrav som motsvarade den summan, förklarar han.
Enligt regionens beräkningar handlar det under perioden 2021 till 2023 om cirka 84 000 kronor. Vad summan slutar på för efter VGR:s mer omfattande granskning återstår att se.
VGR kommer också att under nästa år införa en spärr som förhindrar den här typen av debitering, berättar Levi Siljemyr.
– Vi har beställt en utveckling av våra IT-system som spärrar möjligheten.
I avvaktan på förändringen kommer regionen att genomföra regelbundna uppföljningar för att fånga upp missbruk av systemet, uppger han vidare.
På Region Stockholm pågår också en utredning om ersättningen till de så kallade taxeläkarna.
– Vi håller på med en utredning och har dialog med berörda vårdgivare. Sedan håller vi på att beräkna förväntat återkrav. Resultatet är inte klart ännu. Men om det har skett felaktigheter så ska beloppet återbetalas, säger Marina Skarbövik, enhetschef på närsjukvårdsavdelningen på Region Stockholm till Läkartidningen.
Utredningen beräknas vara klar i början av året, uppger hon.
Läs även:
Stockholm och VGR utreder läkare som fakturerat egen vård