– Vi är mycket glada över det här bidraget som möjliggör pionjärinsatser för utbildning och stöd till de drabbade. Vårt mål är att bidra till folkbildningen om vår nya folksjukdom, säger Lisa Norén, läkare och talesperson för föreningen, i ett uttalande.

Barn och ungdomar med postcovid har ofta svårt att klara både skola och vardagsaktiviteter, men ändå saknas stöd från samhället, skriver Svenska Covidföreningen i ett pressmeddelande. Därför vill föreningen i ett nytt projekt stötta både barn och vuxna som har drabbats av postcovid. Tack vare pengar från Allmänna arvsfonden planerar föreningen nu bland annat att ta fram ett skolmaterial för att hjälpa elever och deras föräldrar att föra dialog med skolorna och få till anpassad skolgång på bästa möjliga sätt. Dessutom vill man genomföra studiecirklar för föräldrar så att de ska få bättre verktyg för att stötta sina barn. Även en ny stödtelefon finns med på agendan framåt.

Enligt Karolinska institutet lever uppåt 150 000 svenskar med långvariga allvarliga besvär efter en covid-19-infektion. Svenska Covidföreningen beräknar att omkring 10 000 drabbade är barn.

Läs också:
Covidföreningen: Nytt kunskapsstöd kan leda till allvarliga patientskador
Socialstyrelsen: Så bör vården hjälpa postcovid-patienter
Få regioner har kvar särskilda mottagningar för postcovid
Forskare hoppas ha tagit ett steg närmare test för postcovid

Om postcovid

En covid-19-infektion läker oftast inom några dagar eller veckor, men ibland tar det längre tid. En del har kvarvarande symtom när infektionen är över, eller får nya symtom senare. Även personer med lindrig eller asymtomatisk covid-19-infektion kan uppvisa symtom senare. Om symtom kvarstår tre månader efter den initiala infektionen, de har pågått i minst två månader och inte kan förklaras av en annan diagnos, definieras tillståndet som postcovid enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Källa: Socialstyrelsen