Det är fyra kriterier som måste vara uppfyllda för att arbetsgivare ska få utmärkelsen Schysst rekrytering av AT-läkare, som delas ut av Sveriges yngre läkares förening, Sylf.
Dessa är att arbetsgivaren ska kunna visa att de urvalskriterier som står i annonsen är samma som används för urval till intervju och erbjudande av tjänst, att man har en strukturerad och reproducerbar metod för intervjuer och annat, att Sylf fått möjlighet att utse en representant som på betald arbetstid kan sitta med under urval och delta vid intervjuer och tester, om det bedöms nödvändigt.
I år uppfyller 24 AT-orter kraven, däribland Blekingesjukhuset, Avesta lasarett, Falu lasarett och Hallands sjukhus i Halmstad och Varberg. Två av dessa, Sahlgrenska universitetssjukhuset och NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla, når dessutom upp till den nya utmärkelsen Superschysst rekrytering.
Kravet för detta är att man förutom ovanstående även låter vikariatstiden väga tyngst vid urval till intervju, och att man inte särskiljer mellan olika typ av vikariat inom hälso- och sjukvården.
Hanna Wallberg, AT-chef inom NU-sjukvården, berättar att man aktivt valt att arbeta för att uppnå de nya kriterierna.
– Vi tycker att det fungerade bra att lägga till vikttider som ytterligare en faktor som var utslagsgivande. Vi var väldigt nöjda med den senaste rekryteringen, säger hon.
Drivkraften är en stark vilja inom alla delar av organisationen att rekryteringen ska bli bra och rättvis, säger Hanna Wallberg.
– Det är väldigt viktigt att alla som söker känner att de har blivit rättvist bedömda, både de som får en tjänst och de som inte får det. Ur organisatoriskt perspektiv tror jag verkligen att vi gynnas av att ha en blandad grupp, det som är bra för vår arbetsplats är också bra för samhället.
NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla ökade också kraftigt i årets AT-rankning som presenterades i september. Att de nu får utmärkelsen Superschysst rekrytering är ytterligare ett bevis på att arbetet de gör bär frukt, säger hon.
– Det känns jättebra så klart, väldigt roligt.
Andreas Vallebrant, ST-läkare i akutsjukvård i NU-sjukvården och ordförande för Sylf Nordvästra Götaland, säger att utmärkelsen tyder på att man har ett strukturerat arbetssätt och en vilja att göra rekryteringen rättvis.
– Man har försökt revidera sin process årligen och försökt göra rekryteringen på ett så schysst sätt som möjligt. Det har varit en positiv förändringsprocess, det finns en tydlig förbättringsvilja.
Han beskriver samarbetet mellan de lokala Sylf-representanterna och arbetsgivaren som gott.
– Det har också vuxit. Det känns inte som att man är motparter utan mer som samarbetspartner, säger Andreas Vallebrant.
I samband med att den nya utmärkelsen infördes reviderades även kriterierna för Schysst rekrytering. En följd blev att kriteriet att diskriminering inte fick förekomma togs bort. Ett av skälen var att det var en nästintill omöjlig uppgift för de lokala Sylf-representanterna att garantera att ingen diskriminering förekommit, säger Erica Lorentzon, ansvarig för utmärkelsen i Sylfs centralstyrelse.
– Schysst rekrytering är en av de uppgifter som tar allra mest tid för våra lokala representanter att genomföra. De kan inte göra den granskning som krävs för att att garantera att diskriminering inte förekommer, oavsett hur mycket tid de lägger ner. Därför valde vi att behålla de kriterier som vi lättare objektivt kan mäta.
Ett annat skäl var att diskrimineringsärenden ofta tar lång tid att hantera, vilket i praktiken skulle kunna innebära att en AT-ort får en utmärkelse samtidigt som ett ärende är under utredning, säger Erica Lorentzon. Det betyder dock varken att Sylf accepterar diskriminering eller att man inte arbetar med frågan, säger hon.
– Absolut inte. Det betyder bara att vi hanterar frågan på andra sätt. Den som känner sig diskriminerad ska fortfarande vända sig till oss för att få hjälp.
Läs mer:
Ny utmärkelse för arbetsgivare med »superschysst« AT-rekrytering
Kriterier för att få utmärkelsen Schysst rekrytering
- Arbetsgivaren kan visa att de urvalskriterier som står i annonsen är de som används för urval till intervju och erbjudande av tjänst.
- Arbetsgivaren använder en strukturerad och reproducerbar metod för intervjuer och andra tester.
- Sylf har möjlighet att utse en representant som, på betald arbetstid, får välja att delta vid intervjuer och tester i den mån som bedöms nödvändigt.
- En av Sylf utsedd representant får på betald arbetstid sitta med under urval till intervju och den slutliga urvalsprocessen av kandidater till AT-tjänsterna.
Kriterier för att få utmärkelsen Superschysst rekrytering
- Allt ovan ska vara uppfyllt.
- Alla typer av vikariat som underläkare inom hälso- och sjukvården innan AT värderas lika tungt vid urval till intervju.
- Vikariatstid väger tyngst vid urval av kandidater till intervju.
Dessa får Schysst rekrytering 2025-2026
Blekingesjukhuset, Avesta lasarett, Falu lasarett, Mora lasarett, Hallands sjukhus Halmstad, Hallands sjukhus Varberg, Växjö lasarett, Ljungby lasarett, Helsingborgs lasarett, Ängelholms sjukhus, Landskrona lasarett, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus, Katrineholm Kullbergska sjukhuset, Nyköpings lasarett, Sjukhuset i Arvika, Centralsjukhuset i Karlstad, Torsby sjukhus, Västmanlands sjukhus Västerås, NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla (får även Superschysst rekrytering), Södra Älvsborgs sjukhus Borås och Skene, Sahlgrenska sjukhuset (får även Superschysst rekrytering), Norrköping Vrinnevi, Linköpings universitetssjukhus samt Motala.
Dessa blir av med sin märkning:
Hudiksvalls sjukhus, Gävle sjukhus, Sus Malmö och Lund, Danderyds sjukhus, Capio S:t Göran, Eskilstuna Mälarsjukhuset, Uppsala/Akademiska sjukhuset.