I augusti 2023 påbörjades bygget av den nya ätstörningskliniken på Sundsvalls sjukhus, vilket Läkartidningen rapporterade om. Region Västernorrland godkändes då av Socialstyrelsen som en av fem regioner i Sverige som erbjuder nationellt högspecialiserad vård (NHV) för svåra ätstörningar. Den 1 december invigdes kliniken och den 15 januari var man redo att ta emot patienter.
Unikt för kliniken är att den, utöver de tio NHV-platserna, har ytterligare två platser öronmärkta för aktiva elitidrottare. Men just de platserna har inte nyttjats.
– Vi har däremot haft tre fyra före detta elitidrottare och totalt 19 patienter under året på avdelningen. Eftersom de här tre fyra patienterna inte har varit aktiva idrottare har dessa två öronmärkta platser inte belagts, berättar Magnus Sjögren, som förutom verksamhetschef även är överläkare i psykiatri i Region Västernorrland.
Men remisser från aktiva elitidrottare har kommit in – som dock inte lett till vård på kliniken.
– Vi har fått tre remisser som gäller landslagsidrottare via Elitidrottsmottagningen i Stockholm, men ingen av dem har lett till inläggning trots att de tre individerna ville komma till oss. Det beror på att regionen där de är folkbokförda inte velat betala för en utomlänsremiss – det är skrämmande. Det märks att det är enorma besparingar i alla regioner och att man drar in på så kallad köpt sjukvård.
Magnus Sjögren vill dock vara tydlig med en sak: om man trots ett till flera behandlingsförsök ser att patienterna med ätstörningar fortsätter att ha behov av behandling, då är det dags att överväga nationell högspecialiserad vård.
– En av fem som drabbas av ätstörningar blir kroniskt sjuka, trots att alla har potential att bli helt friska om de får rätt hjälp. Om man inte når fram i behandlingen på den vanliga ätstörningskliniken så bör man skicka en remiss till någon av de fem enheter som utför NHV-behandling. Det är ett viktigt budskap.
Att vården inte nått patienterna fullt ut är Socialstyrelsen medveten om och gör nu insatser för att öka remitteringen.
Bortsett från färre remisser än väntat är Magnus Sjögren nöjd med året som gått. Kliniken är fullt bemannad och han beskriver det som att verksamheten kör på »full kapacitet«.
– Vi har goda behandlingsresultat; en markant minskning av ätstörningssymtom, förbättring av funktion och patienterna socialiserar bättre också.
Kommer det ske några förändringar nu 2025?
– Vi kan inte utöka kapaciteten när det gäller slutenvårdsplatserna men vi överväger att erbjuda mer dagvård. Vi har testat det under året som gått som en del i en utslussningsprocess, och vi undersöker nu också om vi kan erbjuda fler mottagningsbesök – både att patienter kommer till oss men också om vi skulle fungera som konsulter till andra avdelningar, säger Magnus Sjögren.
Dessa erbjuder nationell högspecialiserad vård vid svårbehandlade ätstörningar:
Region Skåne genom Förvaltning psykiatri, habilitering och hjälpmedel
Region Stockholm genom Stockholms läns sjukvårdsområde (inkl. undertillstånd för barn)
Region Uppsala genom Akademiska sjukhuset (inkl. undertillstånd för barn)
Region Västernorrland genom Sundsvalls sjukhus
Västra Götalandsregionen genom Sahlgrenska universitetssjukhuset (inkl. undertillstånd för barn)
Källa: Socialstyrelsen