Det var i december som specialistläkargruppen på den psykiatriska kliniken på Skaraborgs sjukhus i Skövde meddelade ledningen att de inte tänkte skriva på nya delegationer för tvångsvård enligt LVM eller LPT. Anledningen var planer på ytterligare nedskärningar av verksamhetens personalbudget, vilka läkarna befarar kommer att försämra möjligheten till god vård.

– Att frihetsberöva folk för att ge dem vård lägger ett stort ansvar på oss som läkare, det kräver att vi tar extrema beslut. Vi känner inte att vi kan stå för den vården under dessa förutsättningar, sade överläkare Mia Engström till Läkartidningen då.

Jonas Klang. Foto: Privat

Lagstiftningen kräver att varje klinik ska ha en chefsöverläkare som ansvarar för beslut om tvångsvård. Ansvar delegeras sedan till specialistläkare, som då agerar i chefsöverläkarens ställe. Vid årsskiftet gick de tidigare delegationerna ut, vilket i praktiken skulle innebära att enbart chefsöverläkaren hade möjlighet att fatta beslut om tvångsvård. Men så blev det inte, berättar Jonas Klang, vårdenhetsöverläkare på kliniken.

– Vi bjöds in till möte med sjukhusdirektör och delar av sjukhusledningen, där vi upplevde att vi fick gott om utrymme att berätta om våra farhågor kring arbetsmiljö och patientsäkerhet. Det kändes som att vi blev lyssnade på.

Resultatet blev en överenskommelse om både långsiktiga och mer akuta lösningar, liksom mer långsiktiga åtgärder för att skapa stabilitet och hållbarhet på kliniken, säger han och berättar att specialistläkargruppen bjudits in i att delta i det mer långsiktiga arbetet.

Detta gjorde att läkarna valde att skriva på delegationer för sex månader framåt, berättar Jonas Klang.

– Nu inväntar vi att det ska hända saker utifrån vår överenskommelse. Vi har inte hört så mycket än, men vi har respekt för att det kan ta lite tid. Vi hoppas att saker förändras så att vi kommer att kunna skriva på för längre tid, vi har gott hopp om att det kommer att ske.

Läs mer:
Skas kan bli utan tvångsvård – läkarna säger nej till delegationer