I skyddsombudens anmälan till Arbetsmiljöverket, vilken Läkartidningen tagit del av och som Dagens Medicin tidigare rapporterat om, beskriver de hur fasta arbetsplatser ska bli till flexibla diton. I praktiken får läkarna räkna med att sitta på olika ställen vid olika tillfällen. Förändringen sker vid en kommande ombyggnad och lutar sig mot ett regionövergripande beslut om att använda utrymmena mer effektivt.

Medicinklinikens läkare ska ha ett personligt skåp med pärmar, dator och annat, men kommer alltså behöva leta upp en ledig plats vid varje arbetspass. Det finns en risk- och konsekvensanalys för förändringen, men skyddsombuden på kliniken anser att arbetsgivaren inte tagit tillräcklig hänsyn till riskerna.

De påtalar att det stjäl arbetstid och orsakar stress när läkarna måste leta upp ett skrivbord varje dag, och de påpekar att grupperna med flexibla arbetsplatser har placerats »långt bort från medicinklinikens kärnverksamhet samt att arbetsplatserna sprids ut på tre olika platser på sjukhuset«.

Skyddsombuden pekar också på en enkät som legat till grund för en behovsanalys bland medicinklinikens läkare. Den kommer fram till att läkarna behöver fasta arbetsplatser och att man inte bör dela rum med för många kollegor på grund av patientsekretessen.

När skyddsombuden tidigare vänt sig till regionen med en så kallad 6:6a-anmälan, menade arbetsgivaren att man har besvarat varje punkt i analyserna som gjorts. Där anser regionen bland annat att uppstartstiden inför varje arbetspass hålls nere i och med att läkarna har egna datorer. När det gäller att de flexibla arbetsplatserna är utspridda, svarar regionen att det är dessa arbetsplatser som står till förfogande.

Skyddsombuden har dock inte nöjt sig med svaret och alltså tagit 6:6a-anmälan vidare till Arbetsmiljöverket.

Läkartidningen har tidigare berättat om att skyddsombudet på kirurgkliniken har gjort en 6:6a-anmälan om ett dikteringsrum som delas av alltför många läkare, och ett lunchrum som inte längre är ändamålsenligt.

Läs även:
Arbetsmiljöproblem efter »tillfällig lösning« på Länssjukhuset Ryhov