Januari

Statliga engångsinsatser för att minska väntetider i vården

Under 2026 ska förslag på en ny och stärkt vårdgaranti presenteras. Men i början på januari 2025 ska den del av uppdraget som gäller förslag på statliga engångsinsatser för att minsta väntetiderna redovisas.

Uppdraget redovisas: 2 januari 2025. Övriga delar av vårdgarantiuppdraget ska redovisas senast den 25 maj 2026.


Februari

Förändringar i abortlagstiftningen

Utredningen ser över hur abortlagstiftningen kan ändras för att anpassas till den medicinska utvecklingen och den gravida kvinnans behov. Bland annat ska utredaren föreslå hur medicinsk abort kan genomföras i hemmet och bedöma om det finns förutsättningar för att ge barnmorskor ett större ansvar för medicinsk abort.

Utredningen redovisas: Senast 3 februari 2025.


Utveckling av nationella läkemedelslistan.

Utredaren ska se över möjligheten att utveckla nationella läkemedelslistan. Tanken är bland annat att fler uppgifter ska kunna läggas till och att regleringen ska bli tydligare, mer förutsägbar och flexibel. Detta för att i slutändan ytterligare förbättra patientsäkerheten.

Uppdraget redovisas: Senast 14 februari 2025.


Stärkt framtida smittskydd

För att stärka beredskapen inför framtida pandemier ser utredningen över hur regleringen av smittskydd ska bli bättre anpassad för situationer med väldigt stor smittspridning. Utredaren ska även lämna underlag till en nationell strategi för hantering av pandemier, se över organisatoriska frågor som rör smittskyddsläkare och att lämna förslag på utformning av ett nationellt samordningsansvar för vårdhygienfrågor.

Uppdraget redovisas: Delbetänkande 28 februari. Uppdraget ska slutredovisas senast den 30 januari 2026.


April

Utredning om läkemedelsförskrivning

Översyn av uppgiftsskyldighet, dokumentation, begränsningar och tillsyn vid läkemedelsförskrivningar. Målet är att motverka felaktiga läkemedelsförskrivningar och förhindra att offentliga medel går till kriminella och oseriösa aktörer. Det är endast en del av uppdraget som redovisas i april 2025 och det handlar om att begränsa förskrivning och expediering av läkemedel vid bristsituationer.

Uppdraget redovisas: Delredovisas 5 april 2025. Uppdraget ska slutredovisas senast den 12 mars 2026.


Stärkt barnrättsperspektiv i LVU

Barnrättsperspektivet vid vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, ska stärkas. Grunderna för vård enligt LVU ska ses över och förslag för att stärka skyddet och rättssäkerheten i samband med umgängessituationer och vårdens upphörande ska presenteras.

Uppdraget redovisas: Ett delbetänkande ska lämnas senast 10 april 2025. Utredningen slutredovisas senast 30 januari 2026.


Reformering av den statliga barn- och ungdomsvården

Utredningen gör en översyn av den statliga barn- och ungdomsvårdens uppdrag och hur den är organiserad. Översynen är ett led i en total reformering av den statliga barn- och ungdomsvården.

Uppdraget redovisas: Senast 25 april 2025.


Maj

Stärkt trygghet och säker vårdmiljö vid HVB

Utredning av en ökad differentiering av vården vid hem för vård eller boende (HVB) och införandet av vissa särskilda befogenheter vid HVB för barn och unga. Syftet med utredningen är att säkerställa en trygg och säker vårdmiljö vid HVB och att stärka HVB som en del av vårdkedjan.

Uppdraget redovisas: Senast 9 maj 2025


Behörighet och yrkesreglering inom hälso- och sjukvård

Uppdraget ska presentera vilka behov av särskild kompetens som finns inom hälso- och sjukvården och tandvården. Utgångspunkten är en förstärkt patientsäkerhet.

Uppdraget redovisas: Senast den 30 maj 2025.


Juni

Ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården

Vårdansvarskommittén ska till i juni ta fram ett beslutsunderlag som gör det möjligt att stegvis och långsiktigt införa ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården.

Uppdraget redovisas: Senast den 2 juni 2025.


Oktober

Förstärkt uppföljning och utvärdering av folkhälsopolitiken

Utredningen ska ge förslag på hur man med ytterligare hälsoekonomiska analyser kan utveckla det nuvarande uppföljningssystemet för folkhälsopolitiken. Tanken är, bland annat, att man ska kunna följa hur samhällets kostnader för påverkbara riskfaktorer för ohälsa utvecklas. Utredaren ska även lägga fram förslag på hur man ska kunna utvärdera större satsningar inom folkhälsopolitiken för att kunna visa på nyttan för samhället och enskilda individer.

Uppdraget redovisas: Senast 31 oktober 2025.