I mitten av januari införde Region Gävleborg det nya journalsystemet Cosmic. Efter en lite stökig start gick systemet slutligen i gång i stort sett som planerat, vilket Läkartidningen rapporterade.
Men i takt med att medarbetarna fått möjlighet att arbeta med systemet har en lång rad problem och brister noterats. Det säger Frida Dannberg, ordförande för Gästrike Hälsinge läkareförening.
– Det som har framkommit från våra klinikombud och medlemmar är ökade nivåer av administration, att det varit dåliga förberedelser inför lanseringen, att det har varit dålig utbildning i relation till verkligheten och att systemet inte är anpassat för primärvård. Det handlar inte om att vi inte lärt oss systemet, säger hon.
Med anledning av detta har läkarföreningen i dag skickat en skrivelse till hälso- och sjukvårdsledningen. Här spaltar man upp brister som läkarna rapporterat. Det handlar om allt från bristande utbildning och kvalitet på utbildningsmaterial till det man ser som allvarliga patientsäkerhetsrisker.
Exempel på det sistnämnda är läkemedelsmodulen där recept per automatik blir på fyra uttag, även för beroendeframkallande läkemedel, om man använder mallarna. Läkarna larmar också om ett fel i systemet som gör att recept som sparats och inte signerats kan få feldoseringar.
»Detta är direkt patientfarligt och bör ha åtgärdats innan driftstart«, skriver läkarföreningen som också varnar för att frustration över det nya systemet kan leda till att erfarna läkare väljer att lämna.
Annan skarp kritik handlar om den ökade administrativa arbetsbördan systemet medför för läkare. Inom primärvården riskerar det att skapa ett avsevärt permanent tapp i vårdproduktionen, säger Frida Dannberg.
– Våra kollegor med samma system i Region Norrbotten har sagt att de tror att deras produktion kommer att minska med 20 procent permanent om inget görs. Det tror våra specialister i allmänmedicin gäller även hos oss.
En av dem är Pontus Dannberg, ST-läkare på Håstaholmens hälsocentral i Hudiksvall.
– Även när allt fungerar lär den ökade administrationen ta 15-20 procent längre tid. Det kommer leda till minskad tillgänglighet för patienterna och försämrad arbetsmiljö för medarbetarna.
I övrigt tycker han att det största problemet är att regionen infört ett system som inte är riktigt färdigt.
– Det påverkar vår vardag, att behöva göra nödlösningar hela tiden. Allt går väldigt långsamt. Antalet klick har flerdubblats så allt tar mer tid. Inga moment går lika snabbt eller snabbare än tidigare, säger han och berättar att han kan komma på två saker som faktiskt blivit bättre med Cosmic: en gemensam läkemedelslista med vårdgrannarna och att det nu går att skicka digitala remisser.
– Det är otroligt skönt att slippa pappersremisser, och att kunna se status i systemet.
Birgitta Molinder Kjerstensson, verksamhetschef på Capio hälsocentral Brynäs, varnade tillsammans med andra chefer inom den privata primärvården för att Cosmic inte var färdiganpassat för verksamheterna.
– Det har varit otroligt ansträngt sedan införandet. Det är ju ett nytt system att lära sig, det förstår vi, men det vi ser är att det inte är primärvårdsanpassat. Sussa-projektet och Region Gävleborg har inte beställt allt det som behövs till primärvården. Vi sitter här i skarpt läge och saknar modul för audiogram, EKG och hembesök till exempel. Det är riktigt dåligt för primärvården, säger hon.
Lena Grudén är programledare för Gävleborgs införandeprogram FVIS. Hon bekräftar att det finns problem med Cosmic som behöver åtgärdas, framför allt inom primärvården.
– De största utmaningarna, som jag har uppfattat det, handlar om att hantera tidbok och kallelser. Det har också varit utmaningar att skriva ut etiketter för labb, säger hon.
Lena Grudén säger att en del av svårigheterna beror på att systemet är olikt det tidigare, men också på att konfigurationen av vissa komponenter behöver skruvas på.
– Vi har tillsatt ett fokusområde och resursplanerar nu för ett flertal aktiviteter. Det pågår bland annat en verksamhetsanalys nu för att se vilka behov man har i verksamheterna och hur det matchar med den konfiguration som är.
Är medarbetare från primärvården involverad i det arbetet?
– Ja, det finns med representanter från verksamheterna, även om alla verksamheter inte är representerade, säger Lena Grudén.
Hur ser tidsplanen ut?
– Vi har sagt att det är ett arbete som ska utföras de närmaste veckorna, vi vill se resultat inom de närmaste veckorna. Vi lägger fokus på det här nu.
Birgitta Molinder Kjerstensson är dock kritisk till att man väntat så här länge med att ta reda på vilka behov primärvården har.
– Det är positivt att de äntligen förstått vilket ansträngt läge vi har. Det har vi sagt länge. Vi kommer inte i kapp med det arbete vi har tappat under den här tiden.
Frida Dannberg på Gästrike Hälsinge läkareförening vill poängtera att både föreningen och läkargruppen också ser viktiga och positiva aspekter med Cosmic, som fördelarna med att ha ett sammanhållet journalsystem.
– Men vi anser att det är vår roll som facklig part att belysa det som behöver bli bättre.
Hon säger att föreningen anser att regionen brustit i sitt arbete med att införa det nya journalsystemet.
– Vi tycker att regionen behöver ta ansvar för situationen.
Läkartidningen har sökt hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Andersson som avböjer att kommentera läkarföreningens skrivelse med hänvisning till att han behöver mer tid att sätta sig in i den.
Läs mer:
Här hittar du all vår bevakning kring Cosmic