För ett år sedan flyttade en hudmottagning vid Karolinska universitetssjukhuset till Ersta sjukhus, där man hyr lokaler. Renovering och ombyggnation pågick fortfarande i byggnaden när verksamheten flyttade in. »Rivning och slipning skedde helt öppet med vidöppna dörrar till mottagningen och byggfirmans personal transporterade även kontinuerligt ut avfall (gamla golvplattor)«, skrev flera skyddsombud till verksamhetschefen Jon Lampa förra våren. Det var dammigt och stökigt under den perioden och många ur personalen upplevde besvär från luftvägarna, enligt skyddsombuden. I samma veva fick de reda på att asbesthaltigt svartlim upptäckts på flera ställen i byggnaden, och sanering utfördes. Skyddsombuden noterade dock också svartlim i de egna lokalerna. Läkargruppen ville då veta ifall det fanns asbest även i hudmottagningens lokaler och efterfrågade även prover på dammet. Svaret arbetsgivaren gav var att man redan testat byggdamm i dessa lokaler och fått negativt svar, samt att man inte bedömde att det fanns skäl för någon utökad provtagning av damm.

Det imponerar inte på läkarföreningen, som nu tar ärendet vidare. I en 6:6a-anmälan skriver skyddsombuden att dokumentationen av asbestprovtagningen är bristfällig, att kompletterande provtagning skett först på förfrågan samt efter att lokalerna städats ingående. »Arbetsgivaren har inte visat intresse att utreda asbestexponeringen fullständigt trots upprepade försök från läkarföreningen att uppmärksamma problemet«, står det i anmälan. Nu vill läkarföreningen uppmärksamma Arbetsmiljöverket på det inträffade för att undvika att något liknande händer igen, säger läkarföreningens huvudskyddsombud Christer Lidman.

– Arbetsgivaren har resonerat så här: »Vi har mätt i det där rummet och där fanns ingen asbest, alltså finns det ingen asbest i det här rummet heller«. Det är underkänt, tycker jag, säger han.

Dessutom vänder han sig mot att det saknas en handlingsplan.

– Redan vid misstänkt asbestexponering måste man få en långtidsuppföljning. Symtomen kommer ju inte på en gång, utan de kan dröja tjugo år eller längre. Jag skulle säga att det är en pågående risk för all personal som trampar runt i de här lokalerna.

Verksamhetschef Jon Lampa skriver i en mejlkommentar till Läkartidningen att man från sjukhusets sida är mycket angelägen om både medarbetarnas och patienternas trygghet och säkerhet, men att ingen asbest har hittats i mottagningens lokaler. »Beslut om att stänga lokalerna fattades inom 24 timmar efter att personalen uppmärksammade byggnadsarbeten i närliggande lokaler. Arbetsmiljöspecialist konsulterades och flera utredningar har genomförts och prover har tagits för att utesluta asbestexponering. Ingen asbestexponering har kunnat påvisas.«

Om asbest

Asbest kan orsaka flera allvarliga sjukdomar. Den vanligaste cancerformen är mesoteliom, som kan sitta i exempelvis lungsäcken eller i bukhinnan. Varje år dör ett hundratal personer i Sverige på grund av mesoteliom. Det är förbjudet sedan länge att nyinstallera asbest eller asbesthaltigt material, men asbest finns fortfarande kvar i äldre byggnader och innebär en risk för bland annat personer som arbetar med renovering.

Källa: Arbetsmiljöverket