I en skrivelse till justitieminister Gunnar Strömmer (M), undertecknad den 21 januari, skriver Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale: »Det är mycket viktigt att brottsutredningar och rättegångsprocesser sker på ett korrekt, gediget och rättssäkert sätt. Bristfälliga utredningar och rättsprocesser kan få svåra konsekvenser – såväl personliga som professionella – för de som anklagas för brott samt kan därtill allvarligt skada förtroendet för rättssystemet.«
SVT:s fyra avsnitt långa dokumentärserie »Dokument inifrån: Det svenska styckmordet«, sändes i slutet av 2024 och förde åter ljuset mot det 40 år gamla mordet på Catrine da Costa och den rättsliga hanteringen av två läkare, i medierna kallade »allmänläkaren och obducenten«. De båda männen häktades hösten 1987 och åtalades för mordet. I mars 1988 kom en oenig tingsrätt fram till att bevisningen för att de hade begått mordet var övertygande och att de skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Men rättegången fick tas om, bland annat på grund av att nämndemännen hade berättat för en journalist om vad som hade sagts under överläggningen. I den följande tingsrättsförhandlingen, knappt tre månader senare, förklarade Socialstyrelsens vetenskapliga råd i rättsmedicin att dödsorsaken inte kunde fastställas. Läkarna friades från mordet på Catrine da Costa.
Tingsrätten ansåg dock att det var ställt utom allt rimligt tvivel att läkarna hade styckat kroppen, men då brottet var preskriberat gick männen fria, även om de i mångas ögon fortfarande ansågs skyldiga till mordet. Även kammarrätten såg dem som skyldiga till styckningen av kroppen och läkarnas läkarlegitimationer återkallades.
I skrivelsen till justitieminister Gunnar Strömmer skriver Sofia Rydgren Stale att Läkarförbundet nu uppmanar regeringen att ta initiativ till en oberoende granskning av myndigheternas och domstolarnas handläggning i da Costa-fallet. »Detta i syfte att en gång för alla få till stånd en öppen redovisning och utvärdering av rättsinstansernas hantering av fallet.«
Läkarförbundet fick tidigare i veckan kritik för att »sakna moralisk kompass i frågan« av tidigare medlemmen Johan Lagerfelt, som i ett debattinlägg bland annat skrev att »det är hög tid att Läkarförbundet byter fot och arbetar för att de båda läkarna återfår sina legitimationer«.
Läs mer:
Debatt: Det är hög tid att förbundet öppnar ögonen och agerar i da Costa-fallet
Krönika: »Kanske hade Catrine da Costa varit vid liv i dag om hon stått på metadon«
Advokat: Läkarna är oskyldiga men det blir svårt att få upprättelse