Anders Hernborg startade mejltråden Ordbyte för lite drygt 25 år sedan, strax före millennieskiftet.
Foto: Privat

Hallå där Anders Hernborg, hur kom det sig att du startade Ordbyte?

– Det fanns en liknande mejllista bland allmänläkare i Norge som hette Eyr. Jag var med i den och hade kontakt med personen som modererade listan – en specialist i allmänmedicin och professor från Bergen. Jag blev inspirerad och startade då Sfams ordbyte. Jag har alltid varit lite debattglad. Det fanns visserligen en debattsajt som Läkarförbundet hade någon gång på 1990-talet men det var en enormt trög debatt, den tog aldrig fart.

Hur mycket aktivitet har det varit?

– När jag startade Ordbyte var det inte så många men som mest har vi varit 700 allmänläkare, ungefär var tionde allmänläkare. Av dessa har väl ungefär tio procent stått för hög aktivitet och totalt genom åren har vi haft omkring 40 000 inlägg. Det blir ungefär tre inlägg om dagen om man räknar in veckoslut och sommarmånader.

Vilka debatterar?

– Medelåldern bland medlemmarna är numera rätt hög, en del är avlidna eller har bytt e-postadress, varför vi är färre på mejllistan nu, omkring 370 stycken. Det har varit dåligt inflöde av yngre kollegor, många diskuterar på Facebook i stället.

Vad tillför Ordbyte, upplever du?

– Det blir en kollegial diskussion om saker som alla vi allmänläkare berörs av. Under pandemin var det mycket om covid och jag gjorde sammanställningar av Tegnells presskonferenser och hur många som låg på Iva i olika regioner. Det blev en del diskussioner om geografiska skillnader, åldersskillnader på Iva och sådana saker. Men det var inte en särskilt hätsk debatt då, jag upplever nog att vi var rätt så Tegnell-lojala. På sistone har nya journalsystemet Millennium diskuterats flitigt. Annars har jag använt Ordbyte mycket för att sprida information. Bland annat har jag ägnat mig åt att gå igenom en hel del nya omdiskuterade behandlingsstudier för att sedan presentera dem på ett lättbegripligt sätt, oftast om hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Det har varit uppskattat.

Vad har varit mindre uppskattat i Ordbyte?

– För det första försöker jag generellt hålla partipolitiken utanför, det kan skapa väldigt hätsk stämning. Så var det under Israel-Palestina-konflikten för tio år sedan exempelvis. Jag fick stänga av en av de mest hetlevrade debattörerna.

Har debatten lett till förändringar på större plan?

– Jag kan inte ta åt mig äran för något specifikt, för saker har ofta diskuterats i andra sammanhang parallellt. Men det har ju hänt att ni på Läkartidningen snappat upp saker och skrivit om dem – det är kul.

Vad har du fått för feedback genom åren?

– Många tycker att det är en stimulerande grupp att vara en del av. Det händer att folk kommer fram till mig, till exempel på Sfam-kongresser, och säger att: »Jag skriver aldrig något själv men jag läser allt och det är så bra att ta del av diskussioner«. Ordbyte har väl fungerat som fortbildning för en del och det känns bra!

Läs även:
»Ordbyte har haft sin gyllene tid«