Naghmeh Fagheeh, överläkare och övergripande studierektor för läkarstudenter i NU-sjukvården. Foto: Privat

NU-sjukvården i Västra Götaland, som innefattar Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan och Uddevalla sjukhus, är ett av få ställen i Sverige som har en ansökningsportal för studenter som pluggar till läkare utomlands.

– Vi har tagit emot utlandsstudenter i många år men sedan 2019 har vi tagit emot dem på ett mer organiserat sätt, och sedan hösten 2023 har vi en egen ansökningssida för dem. Innan detta ringde studenter till verksamhetschefer och det var ganska rörigt.

Att NU-sjukvården erbjuder praktik är uppskattat bland både läkarstudenter som Läkartidningen pratat med och läkarföreningen SLF student utland.

Att erbjuda praktik för utlandsstudenter har inte varit lika lätt för verksamheterna på sistone, då kapaciteten att ta emot inte riktigt räcker till, uppger Naghmeh Fagheeh.

– Förvaltningen tar alltid emot många studenter från Sahlgrenska, då vi har ett samarbete med dem. Under hösten 2023, 2024 och även 2025 har vi fler praktikplatser än vanligt som vi behöver tillsätta på grund av den nya läkarutbildningen som drog i gång 2021.

NU-sjukvården tar i dagsläget emot omkring 600 läkarstudenter per termin. Det ökade trycket har redan påverkat utlandsstudenterna.

– Vi har inte tillräckligt med handledare. Vi var tvungna att pausa för utlandsstudenterna helt nu under hösten 2024, men vi tar emot igen våren 2025 i stället.

Antalet utlandsstudenter är max två per termin och för att få en plats krävs att man har en anknytning till orten på något sätt.

– Det beror på att vi vill ha kvar dem om de kommer till oss på praktik.

Faktum är att NU-sjukvården hade fler utlandsstudenter på praktik innan de skaffade en ansökningsportal, men det berodde också på att de hade högre kapacitet att ta emot förut.

– Nu har regionens egna studenter svårt att få på plats och det beror till stor del på att vi tar emot från både gamla och nya läkarprogrammet. Sedan är det så att lärosäten i Sverige tar in fler läkare på utbildningarna i dag än för tio år sedan. Och vi måste prioritera våra egna. Tyvärr får vi heller ingen ersättning för utlandsstudenterna som vi tar emot utan det är som ideell verksamhet.

Hade du önskat att ni kunde ta emot fler läkarstudenter som pluggat utomlands på praktik?

– Enligt min erfarenhet har de inte samma kliniska erfarenhet som svenska studenter och det är en nackdel. Men jag tycker att det är bra om vi kan ta emot ett litet antal även om det är en svacka nu. Det är bättre att de får den kliniska grunden genom praktik om de ändå kommer att jobba i regionen senare. Och fördelen med att ta emot de studenterna är att de blir som ett tillskott i svensk sjukvård så småningom när de väl har slussats in, säger Naghmeh Fagheeh.

Läs fler delar här:
Del 1. Utlandsstudenter om svårigheterna att få praktik i Sverige
Del 2. »Man kan inte dra alla utlandsstudenter över en kam«
Del 3. Därför välkomnar Österbotten svenska utlandsstudenter
Del 4. Gävleborg om utlandsstudenter: »Jätteviktig rekryteringsbas«