Det är efter ett stort antal anmälningar om misstänkt forskningsfusk från journalisten Leonid Schneider som NPOF nu har fällt sex forskare inom området neurovetenskap för oredlighet.
Forskarna själva bestrider dock att de gjort sig skyldiga till oredlighet i samband med forskningen som i huvudsak varit knuten till Uppsala universitet men också haft Stockholms universitet som huvudman.
Enligt nämnden rör det sig om 122 fall av förfalskning i sammanlagt 44 vetenskapliga publikationer i form av artiklar och bokkapitel. Totalt har 48 publikationer omfattats av granskningen.
I många fall handlar det om bilder som inte visar det som de påstås visa. Nämnden slår också ner på att diagram och tabeller i ett flertal fall visar något annat än det som påstås.
En av forskarna står som medförfattare till alla granskade publikationer. Han och ytterligare en forskare bedöms ha agerat med uppsåt. Nämnden skriver bland annat att båda förhållit sig likgiltiga inför konsekvenserna av sitt agerande.
Övriga forskare bedöms ha agerat grovt oaktsamt. När det gäller en av dem skriver nämnden att han »i stort åsidosatt det kontrollansvar som gäller för en person som har till uppgift att granska manuskript«.
Forskarna själva anser att det inte är fråga om förfalskning och därmed inte heller allvarliga avvikelser från god forskningssed.
Två sakkunniga bedömer dock att samtliga fall där de konstaterat förfalskning utgör allvarliga avvikelser från god forskningssed. Ytterligare en har uttryckt att det är frågan om mycket allvarlig förfalskning.
I beslutet skriver NPOF:
»En utgångspunkt i lagstiftningen är att förfalskning i princip alltid är att betrakta som en allvarlig avvikelse från god forskningssed. Det har inte framkommit något som ger anledning att beträffande någon av de konstaterade förfalskningarna göra avsteg från utgångspunkten om att en förfalskning utgör en allvarlig avvikelse från god forsknings sed. Nämndens slutsats är därför att samtliga konstaterade förfalskningar är allvarliga avvikelser från god forskningssed.«