– Det känns jättebra att vi kommer i gång nu. Det är verkligen dags, säger Jan Nyman, docent och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och en av dem som står bakom pilotstudien.
Hittills har Socialstyrelsen sagt nej till att utreda förutsättningarna för att införa nationell screening för lungcancer i Sverige, trots ett starkt tryck från både profession och patienter.
Enligt Jan Nyman råder det ingen tvekan om att screening för lungcancer hos storrökare är av värde. I två stora randomiserade studier, varav en i Europa, minskade regelbunden screening med datortomografi lungcancermortaliteten med mer än 20 procent.
Knäckfrågan har varit hur riskgruppen – det vill säga storrökarna – ska fångas in.
– Målet med studien är att visa att screening för lungcancer fungerar i en svensk kontext. EU-kommissionen har ju rekommenderat medlemsländerna att införa screening. Flera länder har gjort det och först ut var Kroatien, säger Jan Nyman.
Som Läkartidningen berättat började Region Stockholm 2022 screena storrökande kvinnor för lungcancer inom ramen för ett pilotprojekt för att visa att det rent praktiskt går att genomföra lungcancerscreening i riskgrupper. I höstas stängdes inkluderingen i studien, efter att totalt 995 kvinnor undersökts med datortomografi.
Enligt de resultat som presenterats så här långt upptäcktes tidiga tecken på lungcancer hos tio kvinnor, vilket låg i linje med det förväntade, enligt de ansvariga för studien.
De drog också slutsatsen att det är möjligt att organisera och genomföra en storskalig screeningstudie på detta sätt. Här går man nu vidare med ytterligare en studie där även män bjuds in.
På flera håll i landet har man haft planer på liknade projekt. Längst har man kommit i den västra och den norra sjukvårdsregionen, där man för flera år sedan enades om en gemensam pilotstudie.
Nu skickas de första breven med erbjudande om att delta i studien ut till slumpvis utvalda invånare i åldern 50 till 74.
De ombeds svara på en digital hälsoenkät om bland annat rökvanor under sin livstid. De som uppfyller kriterierna kommer därefter att erbjudas en undersökning med datortomografi för att upptäcka eventuell cancer i ett tidigt skede.
Sammanlagt ska 1 000 storrökare i Västra Götalandsregionen och lika många i Region Västerbotten undersökas med datortomografi inom ramen för pilotstudien under en tvåårsperiod.
I Västra Götalandsregionen beräknas de första deltagarna undersökas med datortomografi i början av februari, i Region Västerbotten runt en månad senare. Om undersökningen visar något som skulle kunna tyda på cancer slussas deltagarna vidare för fortsatt utredning och behandling i den vanliga sjukvården. I pilotstudien kommer man bland annat också att titta närmare på om användning av en biomarkör i blod skulle kunna vara en alternativ strategi för screening.