Ambulanssjukvården i Skåne är uppdelad efter fyra distrikt och drivs både av regionen och det privata företaget Premedic. I samtliga ambulanser används samma tekniska utrustning från det medicintekniska företaget Ortivus som tillhandahåller teknik inom prehospital vård. Tekniken har dock inte fungerat som önskat då anmälningar nyligen inkommit till både Läkemedelsverket och Ivo.
I en anmälan till Läkemedelsverket som är daterad till den 6 december förra året framgår att Premedic upplevt problem med den tekniska utrustningen. Företaget beskriver en situation där defibrillatorn först inte går att starta, varför man i stället får använda en annan bils utrustning. När ambulansen med den ickefungerande defibrillatorn kommer fram till akuten går det plötsligt att starta den, men batteriet visar sig ändå vara oladdat och efter omstart har den en kapacitet på 80 procent.
Företaget uppger följande i anmälan:
»Att kanske den viktigaste utrustningen vi har på ambulansen inte fungerar vid sådana här situationer utgör ett oerhört stresspåslag som påverkar arbetsmiljön negativt. Det kan upplevas obekvämt att inte ha utrustning som vi kan lita på.«
Enligt anmälan har produkten använts av det företaget sedan juni 2023 och ambulanspersonalen uppger att problemen varit värre i kyla. Av anmälan framgår att det inte bara rör sig om problem med defibrillatorerna utan även övervakningsutrustningen. »Man utsätter besättningar för stress då ingen i verksamheten har förtroende då det förekommer alldeles för många problem«, står det i anmälan.
Det tekniska strulet kan Premedics driftchef bekräfta.
– Det har varit problem på olika nivåer sedan 2022, då vi började använda företagets utrustning i ambulanserna. Vi har hunnit göra några anmälningar sedan dess, konstaterar han.
Vad tänker du om att det är så?
– Det är bekymmersamt. Det ska inte få vara det, det ställer till det, säger driftchefen.
Han har dock inte makt att göra något åt saken då det är Region Skåne som upphandlat företaget och dess tekniska utrustning, som alltså finns i såväl regionens som Premedics ambulanser.
Roger Nihlén, verksamhetschef för den regionägda ambulansen i Skåne, tycker att bekymren har lättat något efter dialog med det ansvariga företaget. Samtidigt uppger han att den regionägda ambulansen totalt haft 14 rapporterade avvikelser på defibrillatorn sedan de införde produkten i sina bilar 2022.
– Det har funnits problem men det mesta är löst. De senaste tre månaderna har vi dock inom vårt område haft två avvikelser när det gäller defibrillatorn. Den har inte kunnat starta då den varit kvar i bilen vid minusgrader, vilket är en känd begränsning, men den har funkat med ett varmt batteri. Sedan har vi också en avvikelse när det gäller en extern pacing, och den är under utredning.
Har det verkligen blivit bättre?
– Jag tycker man kan se att det blivit bättre, men personalen är nog extra känslig för om något strular eftersom detta är en utrustning som måste fungera och tilliten har fått sig en törn, säger Roger Nihlén.
Hur har det ansvariga företaget hanterat detta när ni påtalat problemen?
– Med den här typen av bekymmer skulle man ju helst se att det var löst igår, men jag känner ändå att vi blivit tagna på allvar och att de arbetat med att lösa situationen. Ibland har förseningar av saker som inte fungerat berott på deras leverantörer.
Roger Nihlén uppger att ingen av avvikelserna inom den regiondrivna ambulansvården varit skarp till den grad att det påverkat patientens utfall. Däremot framgår det av en anmälan han själv skickat till Läkemedelsverket, som Läkartidningen begärt ut, att problem med övervakningsutrustningen »hade kunnat orsaka dödsfall eller allvarligt försämrad hälsa«.
Problematiken bekräftas även av en anonym anställd inom ambulanssjukvården i Skåne som skrev till Ivo den 5 december 2025 om de illa fungerande defibrillatorerna. Personen ansåg att utrustningen fungerade »mycket väl« innan regionen upphandlade Ortivus.
»Det som tråkigt nog kan konstateras och är farligt är att problemen med utrustningen kvarstår och har tenderat att öka, vi ser dagligen stora problem med utrustningen och att patientsäkerheten är starkt hotad och det ser likadant ut i hela Skåne. Regionen har haft (i princip var vecka) tät kontakt med företaget men allt som sker är någon form av rundgång och utan någon förbättring.«
När Läkartidningen når företaget Ortivus via mejl skriver vd:n Gustaf Nordenhök att de är väl medvetna om situationen rörande defibrillatorerna som kommer från en underleverantör. De skriver att de inte kan gå in på detaljer i varje enskilt fall men att de är »på bollen« samt att majoriteten av ärendena är lösta och att de som är kvar »är på god väg att lösas«.
Det har varit fel på era defibrillatorer enligt åtminstone 14 avvikelser från Region Skånes egen ambulansverksamhet och även det privata företaget Premedic har drabbats flera gånger – vad tänker ni om att det upprepade gånger uppstått problem?
»Avvikelserna i Skåne har varit många, men vi har sett en markant minskning sedan början av 2024. Tillsammans med regionledningen har vi lagt ner ett stort arbete för att åtgärda de problem som uppstått. Vi har regelbundna möten med Region Skåne, inklusive operativa möten och styrgruppsmöten. Skåne är en viktig kund för oss, och vårt mål är naturligtvis att minimera problem och avvikelser så mycket som möjligt«, skriver Ortivus vd Gustaf Nordenhök.
Läs även:
Skåne anmäler företag bakom läkarbilar: »Bedrägligt beteende«