WHO välkomnar överenskommelsen vapenvila mellan Israel och Hamas. Men organisationen konstaterar också att det är ett extremt stort arbete på sjukvårdsområdet som väntar.
Invånarna har evakuerats från områden inne i Gaza flertalet gånger. Bara hälften av Gazas 36 sjukhus är delvis i drift, och endast 38 procent av primärvårdsinrättningarna ska vara funktionella, konstaterar WHO. Över 46 600 människor har dödats och fler än 110 000 har skadats, enligt siffror som organisationen redovisar. Men det finns också beräkningar som talar för att antalet offer är större än så. En nyligen publicerad studie publicerad i Lancet pekade exempelvis på att över 64 000 dödats i Gaza fram till i somras, från den 7 oktober som brukar anges som starten för kriget när Hamas och andra organisationer dödade omkring 1 200 israeler och tog närmare 300 gisslan.
En fjärdedel av de skadade i Gaza tros ha livsomvälvande skador som kräver rehabilitering. Specialiserad sjukvård är till stor del borta, evakuering av medicinska skäl är långsam, och spridningen av infektionssjukdomar stor, sammanfattar Världshälsoorganisationen läget.
Arbetet med de massiva sjukvårdsbehoven och att återställa sjukvårdssystemet i Gaza kommer att bli en komplex och utmanande uppgift, givet skalan på förstörelsen, skriver WHO:s generaldirektör i sociala medier såsom på Linkedin.
På sin webbplats skriver WHO att organisationen är redo att skala upp sina insatser tillsammans med andra FN-organ som UNFPA, UNICEF, UNRWA, samt 67 andra partners. Men för detta är det kritiskt att säkerhetsrestriktioner lyfts och att hjälpsändningar kan komma in via alla gränser och rutter.
Enligt FN:s organ för katastrofhjälp, OCHA, kom fler än 630 lastbilar med humanitär hjälp in i Gaza under vapenvilans första dag.
– Det finns ingen tid att förlora. Efter 15 månader av obarmhärtigt krig är de humanitära behoven enorma, säger OCHA-chefen Tom Fletcher på organisationens webbplats.