Sjukvården har kommit alltmer i fokus vid cyberangrepp. Rapporter från it-säkerhetsföretag såsom Orange Cyberdefense eller Check Point har de senaste åren tytt på allt fler attacker mot sektorn, vilket Läkartidningen tidigare har berättat om. För ett år sedan drabbades exempelvis Sophiahemmet i Stockholm för en utpressningsattack, och en annan attack mot it-företaget Tietoevry drabbade bland andra Region Sörmland och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.
Attacken mot Tietoevry finns med bland orsakerna till de beredskapslägen som Sjukhusläkaren har sammanställt. Men här finns också ett antal lägen som kallas »störningar«, utan att närmare ange orsak. Bland annat drabbade en nätverksstörning merparten av Region Sörmlands datorer vid en händelse 2023. Och Danderyds sjukhus drabbades av ett par incidenter 2022 som bland annat påverkade journalsystem.
Till tidningen säger Daniel Eidenskog, förste forskare och teknisk doktor på Totalförsvarets forskningsinstitut, att den svenska sjukvårdens beredskap mot it-attacker varierar väldigt mycket.
– Sjukvården består av väldigt många aktörer – vi har regionen, underleverantörer, privata aktörer, infrastruktur med mera. Komplexiteten är med andra ord väldigt stor. Vissa regioner har betydligt mer ekonomiska muskler än andra och därmed möjlighet att ha en mer omfattande it-säkerhetsorganisation. Men generellt så är sjukvården sämre rustad för detta än vi skulle önska.
Läs även:
Säkerhetsrådgivaren: Vid byte av journalsystem – ställ krav på cybersäkerheten
Hackerattacken som skakade samhället
Chefsläkare om hackerattacken: »Det var dramatiskt«
Rapport: Cyberattacker mot sjukvården har ökat dramatiskt
Ökade IT-attacker mot sjukvård