I höstas såg framtiden osäker ut för den gynekologiska utbildningsmottagningen på Praktikertjänst Älvpraktiken i Kungälv eftersom avtalet med regionen inte längre kunde förlängas, vilket Läkartidningen skrev om i flera artiklar.
Mottagningen startade som ett tillfälligt projekt mellan Regionhälsan och Praktikertjänst med syfte att skapa fler platser för ST-läkare i allmänmedicin att göra sin obligatoriska sidotjänstgöring i gynekologi. Bakgrunden var ett långvarigt underskott på den varan, framför allt i vissa delar av regionen, vilket har gjort att ST-läkare i perioder fått åka utomlands för att göra sin gynrandning och tvingats förlänga sin specialisttjänstgöring.
Ett orosmoment var därför att regionen inte skulle klara att täcka upp för förlusten.
I oktober beslutade politikerna i den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden att en motsvarande mottagning skulle upphandlas. Det gav verksamhetschef Annika Rusko Andersson hopp om att mottagningen skulle få leva kvar ännu ett tag.
– Det här beslutet innebär så klart inte automatiskt att vi får uppdraget men jag är ändå glad, både för ST-läkarnas skull och för kvinnornas. Vi sitter still i båten och hoppas på det bästa, sade hon till Läkartidningen då.
Det blev dock inte som Annika Rusko Andersson hoppats. Beskedet från ansvariga på regionen var att den beslutade upphandlingen väntas vara klar först om ett år, och under den tiden finns inte finansiering för utbildningsmottagningen. Vid årsskiftet lades verksamheten därför ner, berättar hon.
– Vi kan inte stå med personal och hyra under ett år utan finansiering och så dessutom inte vara säkra på att få uppdraget. Det känns väldigt tråkigt. Det känns framför allt väldigt ledsamt för de ST-läkare som nu kan tvingas förlänga sin ST, säger Annika Rusko Andersson.
Magnus Kronvall är chef för avdelningen specialiserad vård, läkemedel och medicintekniska produkter och ordförande för program- och prioriteringsrådet i Västra Götalandsregionen. Han berättar att det i dagsläget ser ut som att fem ST-läkare kommer att bli utan gynrandningsplatser i år.
– Vi jobbar nu på att lösa ut det.
Hur gör ni det?
– Det gör vi genom att gå till våra egna verksamheter och se om de inte kan få fram fler platser. Sedan undersöker vi om våra avtal med privata vårdgivare ger utrymme för detta. Vi har goda förhoppningar och en tydlig inställning om att det här ska gå att ordna, säger Magnus Kronvall.
Läs mer:
Efter beslut – ännu oklart läge för gynutbildningsmottagning i Kungälv
Så ska VGR lösa gynrandningarna för ST-läkare i allmänmedicin
Gynekologisk utbildningsmottagning hotad – oro för ST i allmänmedicin