Under våren 2024 väcktes kraftig kritik mot arbetsmiljön på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. En rapport från företagshälsovården konstaterade stora problem på myndighetens tillsynsavdelning Sydväst, och senare kom vittnesmål om liknande upplevelser även från verksamheter i andra delar av landet.

Hösten 2024 tillsatte myndigheten en intern utredning med syfte att hitta sätt att »stärka de strukturella förutsättningarna inom myndigheten« och »genomlysa hur myndighetens verksamhet kan stärka förmågan att fullfölja sitt uppdrag på ett ändamålsenligt, effektivt och rättssäkert sätt«.

Utredaren, Anki Bystedt som är avdelningschef på Ivo, skulle även ha med sig ett arbetsmiljöperspektiv i hela utredningsarbetet.

I sitt arbete har hon bland annat intervjuat medarbetare och chefer och haft dialog med avdelningarnas arbetsmiljöombud. Hon har även tagit del av den rapport som företagshälsovården sammanställt kring arbetsmiljön på tillsynsavdelning Sydväst, skriver hon.

»Det som jag framför allt fångat in som övergripande arbetsmiljöutmaningar ur ett organisationsperspektiv är två saker. Dels att ansvaret för verksamhet, personal och budget hos ett stort antal chefer inte är samlat. Detta leder till arbetsmiljömässiga påfrestningar för såväl chefer som medarbetare och nuvarande läge är som jag bedömer det inte hållbart i längden«, skriver Anki Bystedt

Nyligen presenterades resultatet av utredningen internt. Den innehåller en rad skarpa förslag, som en omfattande omorganisation, där verksamheten bland annat organiseras i tre huvudområden: tillsyn, utredning och förvaltning, och en ny rättsavdelning som samlar myndighetens juridiska verksamhet.

Även tillsynsläkare, -tandläkare och annan specialistkompetens föreslås få en egen avdelning, med en tillsynschefläkare som avdelningschef. Anledningen är att utredaren ser flera utmaningar med dagens organisering av gruppens arbete.

»De avdelningschefer och enhetschefer som har budget- och arbetsmiljöansvar varken arbetsleder eller rekryterar tillsynsläkare och -tandläkare. Man har inte heller en helhetsbild att utgå från för att exempelvis kunna göra en ändamålsenlig bemanningsplanering.«

Det finns också arbetsmiljömässiga problem med dagens struktur, skriver Anki Bystedt.

»Flera medarbetare uppger att man saknar en arbetsmiljömässig samhörighet inom den organisation man tillhör och att ens arbetsmiljöansvariga chef inte alltid fullt ut har insikt i uppdraget. Det har också uppstått oklarheter vad gäller arbetsledning vid exempelvis återkomst till arbetet efter längre sjukskrivningar.«

Slutligen föreslår hon också att en tjänst som biträdande generaldirektör införs, som i sin tur blir ansvarig för flera avdelningschefer inom ett verksamhetsområde.

»På så sätt får generaldirektören en befattningshavare som kan stödja denne i uppdraget med att leda och styra myndigheten. Det ska inte heller hållas för uteslutet att regeringen framöver fattar beslut om att inrätta en tjänst som överdirektör för Ivo«, skriver utredaren.

Förslaget är nu överlämnat till generaldirektören och är på intern remiss hos Ivos alla avdelningar. Läkartidningen har varit i kontakt med de fackliga organisationerna, men de vill ännu inte kommentera då de inte hunnit samla in medlemmarnas synpunkter ännu.

Läs mer:
Ivo uppmanar anställda att prioritera mediala ärenden – får intern kritik
Kritiken mot Ivos arbetsmiljö växer
Arbetsmiljön på Ivo får hård kritik