När domstolen tar beslut om rättspsykiatrisk vård ska vården påbörjas så fort domstolens beslut får laga kraft. Om personen som döms sitter häktad ska dock vården påbörjas direkt och innan beslutet fått laga kraft om både den dömde och åklagaren medger vården. I det aktuella fallet dömdes en häktad person till rättspsykiatrisk vård och både den dömde och åklagaren medgav vården och att den skulle påbörjas direkt. Trots detta meddelande regionen, som ligger i Mellansverige, Kriminalvården att man inte kunde ta emot den dömde förrän beslutet om vård fått laga kraft.
Enligt Chefsjustitieombudsmannen är regionens beslut »helt oacceptabelt« och i sin kritik framhåller han att själva syftet med regleringen är att vård ska kunna påbörjas före beslutet har fått laga kraft och att regionens handlande gör detta omöjligt. Chefsjustitieombudsmannen säger att detta gäller personer som lider av allvarlig psykisk störning och framhåller att platsbrist inte är en giltig ursäkt.
Regionen kritiseras för att det i det aktuella fallet tog nio dagar från det att Kriminalvården underrättade regionen om att den dömde och åklagaren medgivit vård till dess att den dömde togs emot av en vårdinrättning.
Även Kriminalvården kritiseras, detta för att man dröjde tolv dagar med att underrätta sjukvårdsinrättningen om medgivandena. Sammanlagt dröjde alltså vården tre veckor för länge. Både regionen och Kriminalvården kritiseras dessutom för bristande dokumentation.