Molly Blendberg upplever att det finns vissa fördomar mot läkare som utbildat och tränat sig utomlands. Foto: Privat

Molly Blendberg säger att den största skillnaden mellan dansk KBU, klinisk basisuddannelse,
och svensk AT är att man i Danmark tränar för att hitta sig själv i läkarrollen, inte för att lära sig lite om allt.

  Det handlar mer om kommunikation och om att bli trygg i rollen än att prova på många olika specialiteter eller att lära sig om saker som organisation och försäkringsmedicin. 

Molly Blendberg kommer från Kristianstad och gick läkarutbildningen i danska Odense. Det var även där hon gjorde sin KBU: första delen på en gastroenterologisk klinik och den andra på en vårdcentral. Sommaren 2021 var hon klar och gick vidare till en introduktionsanställning, som motsvarar första året på ST, i neurologi. 

Men längtan efter familjen i Skåne blev för stor. Hon beskriver hur saker ställdes på sin spets under coronapandemin, när smittoläget i Skåne i perioder gjorde det omöjligt att resa hem.

 – Det slutade med att jag var fast i Danmark och inte kunde träffa min familj på 15 månader.

Väl tillbaka i Sverige missade hon tidsgränsen för det nya BT-systemet med två månader. Eftersom Region Skåne inte erbju­der integrerad BT/ST blev Molly Blendberg tvungen att göra en fristående BT för att kunna gå vidare mot specialist.

Det är en sak hon tycker att man får ha i åtanke om man funderar på att göra KBU:

– Man vill ju att vägen från examen till specialistbevis ska bli kortare, men här i Skåne blir det lite besvärligt beroende på vad man tänker att man vill specialisera sig inom. Upplägget i regionen nu passar bra om man ser en framtid inom primärvården eller psykiatrin, men passar inte lika bra till andra specialiseringar. 

Hon upplever också att det finns vissa fördomar mot läkare som utbildat och tränat sig utomlands. Själv tycker hon inte att hon saknar någonting i vare sig kunskaper eller erfarenheter – tvärtom.

 – Jag har med mig mycket bra som jag har nytta av, till exempel en hög standard på dokumentationen. Jag känner mig avslappnad i kommunikationen med patienter och har en trygghet i min läkarroll som jag bland annat fick under min KBU.

Läs även:
Danmark lockar med KBU i stället för svensk AT
Agnes Engwall blir kvar i Danmark: »Svenska AT-systemet är ovärdigt«
Forskningen lockade hem Christoffer Lindbom: »Planen var att stanna«