Det var fullsatt nästan till sista plats i hörsalen på Radisson Blu Hotel i centrala Göteborg på tisdagskvällen. Uppemot 140 anmälda, mestadels medlemmar i Västra Götalands läkarförening, hade samlats för att diskutera Millennium, vårdinformationssystemet vars införande fick pausas i november efter bara några dagar.

Charlotta Sundkvist, barnläkare på barn- och ungdomsmedicinska mottagningen i Alingsås. Foto: Lisa Castilla

På plats för att svara på frågor fanns bland annat Pär Lundqvist (L) och Helén Eliasson (S) från regionstyrelsen och VGR:s sjukvårdsutvecklingsdirektör Karin Looström Muth.

Syftet med kvällen enligt inbjudan: att ringa in hur det kunde gå så snett, men också att hitta en konstruktiv väg framåt.

Barnläkaren Charlotta Sundkvist hade åkt från Alingsås för att lyssna. Hennes arbetsplats, en barn- och ungdomsmedicinsk mottagning inom regionhälsan, var en av verksamheterna som införde Millennium i november. Nu ville hon höra vad ansvariga har att säga om saken.

– Jag är nyfiken. Vi är så klart oroliga för vad som ska hända nu, sa hon.

Läkare från Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, och från flera vårdcentraler i området berättade om sin upplevelse av de kaosartade dagarna i november, då Millennium gick skarpt i de södra delarna av regionen. En av dem var Magdalena Minin,
ST-läkare i gynekologi och obstetrik på Säs, som beskrev hur man under ett test kort inpå införandet med nöd och näppe lyckades registrera en patient i systemet.

– Och ibland kan vi ha situationer, till exempel på förlossningen, där en patient kommer in som vi måste urakut springa till operation med. Om hon då inte är registrerad i systemet så kan inte vi göra något i operationsregistreringssystem med alla ordinationer de behöver där. Vi kan inte ens beställa blod om hon blöder, vilket inom obstetriken kan vara stora mängder snabbt. Det är en extrem patientfara.

Sjukvårdsutvecklingsdirektör Karin Looström Muth beskrev införandeveckan som »väldigt känslosam«.

– Det här var ju ingenting vi hade hoppats på. Det här var något vi tänkte skulle bli bra, som inte blev det.

Pär Lundqvist (L) berättade att han blev förvånad över hur massiv kritiken mot Millennium var från sjukvården.

– Det är något som vi i politiken behöver fundera över, vilka frågor var det vi inte ställde och vilka frågor borde vi ha ställt och när borde vi ha ställt de frågorna.

Både politikerna och Karin Looström Muth hänvisade till den externa granskning från revisionsföretaget KPMG som ska presenteras i mitten av mars.

– Vi behöver skapa en fullständig bild över vad som gick fel. Vilka fel ligger i systemet, vilka fel ligger i vårt sätt att introducera systemet och vilka fel ligger i att det här inte har fått tillräckligt goda förutsättningar för att det här ska fungera, sa Pär Lundqvist.

Panelen fr. v: Erik Jullander, reporter på BT, Tomas Lindroth, digitaliseringsforskare vid GU, Pär Lundqvist (L), Karin Looström Muth, sjukvårdsutvecklingsdirektör, Helén Eliasson (S), Egill Snaebjörnsson Arnljots, specialist i allmänmedicin på Närhälsan Heimdal, Magdalena Minin, ST-läkare i gynekologi och obstetrik på Säs, Andreas Thörneby, specialist i allmänmedicin Närhälsan Kinna och Ylva Kastrup, överläkare i neurologi vid SU och verksamhetsexpert. Foto: Lisa Castilla

Den fråga som många var angelägna om att få svar på var hur framtiden för Millennium-projektet ser ut. Den formulerades av Christer Andersson, läkare och verksamhetschef vid Bergsjöns vårdcentral:

– Har ni för avsikt att riva kontraktet eller kommer ni försöka starta om detta haveri igen?

– Jag önskar att jag kunde ge dig ett svar, här i dag, men jag tror att alla är medvetna om att vi är inte där. Vi måste få alla fakta, alla underlagen med alternativen framåt. Hur ska vi motivera det för invånarna, vi har lagt skattepengar i det här under många år. Hur funktionsdugligt är det här systemet, det finns ju olika uppfattningar om det här på scenen, sade Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, och mötte en del protester med det sista uttalandet.

Pär Lundkvist (L) instämde i att mer information behövs för att politikerna ska kunna fatta ett grundat beslut, men sade också att han själv ändrat åsikt i frågan något.

– Förut kanske det var på det stadiet att jag behövde ett antal svar för att stänga av systemet. Nu kanske det snarare är att jag måste få fler positiva signaler för att vara beredd att återstarta det. Det har svängt över på den sidan för min egen del, sade Pär Lundkvist och fortsatte:

– Men vi måste ha hela bilden innan vi kan göra något.

Efteråt satt Charlotta Sundkvist, barnläkaren från Alingsås, kvar i stolen en stund. Hon sammanfattade kvällen som bra, men att den lämnat henne med en lite uppgiven känsla.

– Jag satt här och tänkte att det är som att man är i en domstol och vi har avlagt vittnesmål, alla väldigt samstämmiga. Och så är det fortfarande så att politikerna säger att de inte har fått hela bilden. Vad är det som krävs då?

Läs mer: Här finns hela Läkartidningens bevakning kring Millennium