Den 11 mars väntas regionfullmäktige i Västernorrland fatta beslut om den föreslagna omstruktureringen av sjukhusen i regionen, vilket Läkartidningen rapporterat om i en rad artiklar.

I det liggande förslaget flyttas den största delen av vården från Sollefteå sjukhus till sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik, något som mötts av stora invändningar sedan utredningen beslutades hösten 2022.

Kajsa Dovstad. Foto: Privat

Med bara veckor kvar tills frågan slutligen ska behandlas i fullmäktige växer nu protesterna i intensitet. I veckan överlämnades en namninsamling med nästan 16 500 underskrifter mot förslaget till regionpolitiker och ansvariga tjänstemän. Överlämnade underskrifterna gjorde Kajsa Dovstad, ST-läkare i internmedicin på Sollefteå sjukhus.

– Vi på sjukhuset ville uppmärksamma folk på vad de här neddragningarna egentligen innebär. Vi fick in betydligt fler underskrifter än vad vi förväntade oss.

Kajsa Dovstad tror att effekten av de föreslagna förändringarna börjar gå upp för invånarna i regionen.

– Vi har försökt förklara för allmänheten de risker vi ser med förslaget, som till exempel vad det betyder att akuten kommer att sakna narkosläkare, och jag tror att vi har lyckats.

På lördag, den 22 februari, planeras en stor manifestation för Sollefteå sjukhus i Sollefteå. Manifestationen anordnas av ett 30-tal ideella föreningar, företagarföreningar och samtliga politiska partier i Sollefteå kommun.

Kajsa Dovstad är en av en rad läkare som ska tala, liksom Emma Furberg, ordförande för Ångermanlands läkarförening och specialistläkare på medicinkliniken på Örnsköldsviks sjukhus.

Emma Furberg. Foto: Privat

– Det är en jätteviktig fråga eftersom hela regionen är beroende av att ha en fungerande sjukvård, och jag ser inte att det här förslaget är ordentligt underbyggt. Det riskerar att få stora konsekvenser, säger Emma Furberg.

Läkarföreningen har tidigare kritiserat utredningen som ligger till grund för förslaget för att inte ha involverat de fackliga organisationerna i någon större utsträckning. Emma Furberg säger att det finns en oro bland medlemmarna för vad förändringarna skulle innebära.

– På min arbetsplats i Örnsköldsvik finns en oro kring ökad arbetsbelastning och kring patientsäkerhetsfrågor. Jobbar och bor man i Sollefteå berör frågan ännu mer eftersom även den personliga tryggheten hotas.

Kajsa Dovstad är för tillfället föräldraledig men säger att hennes bild är att stämningen bland kollegorna på Sollefteå sjukhus är ganska bestört.

– Man undrar varför det ska genomföras, särskilt när flera av avdelningarna är helt eller i princip helt hyroberoende när det gäller undersköterskor och sjuksköterskor. Ändå väljer man att vaska verksamheterna. Det känns verklighetsfrånvänt.

Frågan om framtiden för Sollefteå sjukhus väcker starka känslor även hos oppositionspolitiker och allmänheten. Förra veckan utsattes representanter för majoriteten för dödshot i sociala medier, vilket har föranlett skärpt säkerhet kring regionens politiska möten.

Ett ordbråk bröt även ut nyligen när sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kritiserade Region Västernorrlands förslag under en intervju med TV4 Nyheterna.

– Jag tror att man behöver ta ett omtag i Västernorrland och säkra upp att Sollefteå har en god och patientsäker vård, sade sjukvårdsministern under intervjun.

Det upprörde regionledningen i Västernorrland som strax därefter bjöd in Acko Ankarberg Johansson till ett möte för att diskutera frågan.

»Hon får då också en chans att ta del av den omfattande utredning som pågått, som är ett grundligt utarbetat förslag och inget vi försöker hasta igenom«, sade Viktoria Jansson (M), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, i ett pressmeddelande.

Även Sollefteå kommun har bjudit in sjukvårdsministern till ett möte. Det är dock okänt om hon accepterat någon av inbjudningarna.

Läs mer:
Förslag: 146 tjänster bort från Sollefteå sjukhus när vården flyttas
Beslut om Sollefteå sjukhus närmar sig: »Risk att vi får se dödsfall«
Västernorrland går vidare med förändringar på Sollefteå sjukhus