Det är i ett brev till Läkarförbundet som de 34 läkarna uttrycker sin önskan om att förbundet visar solidaritet med Hamnarbetarförbundet och dess vice ordförande. Arbetsgivaren i Göteborgs hamn varslade honom den 3 februari om uppsägning med hänvisning till säkerheten efter att han hade samordnat en facklig blockad av israeliskt krigsmaterial. Undertecknarna menar, precis som Hamnarbetarförbundet, att han straffas för legitima fackliga åtgärder. Detta eftersom Arbetsdomstolen har gett klartecken till blockaden.

– Det är en viktig fråga för oss fackligt anslutna att vi måste kunna lita på att vi kan föra vår och medlemmarnas talan utan att riskera repressalier från arbetsköparen, säger Marja Forssman, som är distriktsläkare och skyddsombud i Göteborg.

I brevet skriver man att situationen kräver en bred facklig solidaritet.

– Det minsta man kan begära är väl ett stöduttalande om att man som fackförbund ser allvarligt på att arbetsköparen går på fackliga företrädare när det gäller fackliga frågor, säger Marja Forssman.

Företaget Gothenburg Roro Terminals, GRT, anser att fackets vice ordförande, Erik Helgeson, har brutit mot säkerhetsskyddslagen. Detta ska han ha gjort genom att med öppna källor ha kartlagt vilka bolag som exporterar och importerar krigsmateriel till och från Israel. Att han ska ha berättat om detta för en journalist ska också ha utgjort ett brott mot tystnadsplikten. Polisanmälan har dock avskrivits av såväl Polismyndigheten som Justitiekanslern. Den 21 februari upprepade arbetsgivaren återigen på ett möte att de så fort som möjligt vill säga upp Erik Helgeson av personliga skäl. De hänvisade till brott mot säkerhetsskyddslagen, brott mot företagets uppförandekod och brott mot lojalitetsplikten, rapporterar tidningen Arbetsvärlden.

Hamnarbetarförbundet menar att flera punkter på det sista mötet handlade om »rena påhitt«.

Hur ställer sig då Läkarförbundets ledning till uppmaningen till solidaritet? Förbundets ordförande, Sofia Rydgren Stale, skriver i en kommentar till Läkartidningen att hon delar brevskrivarnas uppfattning om att hot och repressalier mot fackligt förtroendevalda är oacceptabelt. Däremot kan inte Läkarförbundet kommentera eller driva andra fackförbunds medlemsärenden, skriver hon.

»Vi saknar insyn i Erik Helgesons ärende och kan därför inte bedöma vad som hänt. Jag är dock övertygad om att Hamnarbetarförbundet kommer driva frågan rättsligt och stötta sin förtroendevalda på samma sätt och med samma kraft som vi stöttar våra medlemmar och förtroendevalda.«

Men Marja Forssman tycker att det är viktigt för alla fackförbund att arbeta för att de fackligt förtroendevaldas position inte urholkas.

– Om det blir så att en högt uppsatt fackligt förtroendevald person blir av med jobbet för att han arbetat med fackliga frågor är det en fråga för alla fackförbund.

Denna syn verkar dock de 34 läkarna inte få gehör för. För inte heller akademikerfackens samarbetsorganisation Saco – där Läkarförbundet är medlem – agerar i frågan. »Saco kommenterar inte uppsägningar av enskilda personer. Vi gör inget undantag i det här fallet«, skriver Saco:s kommunikationschef Emma Nilsson i ett mejl till Arbetsvärlden.

De andra två fackliga samarbetsorganisationerna, TCO och LO, avstår också från att vidta åtgärder. Hamnarbetarförbundet är inte heller medlem i LO, utan ett fristående fackförbund.