Än så länge handlar det bara om två regioner. Region Skåne, där andelen vaccinerade kvinnor i målgruppen i på måndagen uppgick till 46 procent (dagsaktuella siffror finns på RCC:s webbsajt), har beslutat att erbjuda så kallad catch-up-vaccination även för män. Insatsen omfattar omkring 34 000 män och föreslås starta i maj och för att nå ut till så många som möjligt planerar regionen en bred informationskampanj.
Region Örebro län, där andelen vaccinerade kvinnor i målgruppen på måndagen låg på drygt 62 procent, meddelade i januari att även män till och med 26 års ålder ska få möjlighet att vaccinera sig.
Regionala cancercentrum i samverkan samlar bara information om vaccinationsprogrammet för kvinnor, men Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet och ordförande för det Nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention säger till Läkartidningen att bara Örebro hade tagit beslut om att även vaccinera män när frågan nyligen diskuterades på ett möte. Och nu har alltså även Skåne börjat erbjuda män vaccination.
Han är positiv till initiativen. Dels handlar det om en jämlikhetsfråga, då även män drabbas av cancerformer relaterade till HPV, dels uppnås befolkningsimmunitet snabbare om även män vaccineras – att vaccinera två män har samma betydelse för att utrota cervixcancer som att vaccinera en kvinna.
Målet var förvisso att uppnå en vaccinationstäckning på 70 procent av kvinnorna i åldersgruppen senast vid årsskiftet, men Joakim Dillner hyser ändå stort hopp om att cervixcancer inom knappt tre år kan förklaras utrotad i Sverige.
– Det var väldigt hög fart (på vaccination av kvinnor) innan årsskiftet och jag hyser gott hopp om att vi uppnår 70 procent till den 30 juni.
Kampanjen för att utrota livmoderhalscancer drog i gång i Stockholm 2021 och efter att statlig finansiering infördes kom de andra regionerna i gång året därpå.
Förutom att vaccination skyddar även män mot cancerformer relaterade till HPV, så uppnås flockimmunitet tidigare om även män vaccineras. Sedan år 2020 erbjuds därför även alla pojkar i årskurs 5-6 vaccination mot HPV.
Huruvida även män bör vaccineras har varit en het diskussion och i december meddelade Folkhälsomyndigheten att alla personer oavsett kön till och med 26 år som inte tidigare har vaccinerat sig mot HPV bör vaccineras.
Samtidigt fortsätter försöken att få fler kvinnor att vaccinera sig och i år får regionerna 50 miljoner kronor, dubbelt så mycket som tidigare, för att
Fram till sista juni pågår satsningen att vaccinera kvinnor födda 1994–1999 mot HPV, med målet att vaccinera 70 procent av målgruppen och därigenom utrota livmoderhalscancer. Regeringen har sedan starten avsatt 25 miljoner kronor om året till detta. Under 2025 dubblas medlen, och regionerna får i stället 50 miljoner kronor för att kunna ta de krafttag som behövs för att nå målet.
– Flera regioner är redan i mål eller nära att nå målet. Men de flesta regioner behöver göra tydliga insatser för att öka tillgängligheten och nå ut till hela målgruppen. Målet är att de extra medlen ska göra det möjligt att erbjuda vaccinationen gratis och lättillgängligt, säger Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare och ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan, i ett pressmeddelande som gick ut i slutet av januari.
– Vi kommer också att stötta regionerna och fördela medlen för att de ska användas så effektivt som möjligt, säger han i pressmeddelandet.
Socialstyrelsen rekommenderar även att kvinnor i åldern 23–49 år ska erbjudas screening för cervixcancer med HPV-analys vart femte år, då detta bedöms minska sjuklighet och förtida död i livmoderhalscancer. Kvinnor i åldern 50–70 år bör screenas vart sjunde år.
Att HPV-analys rekommenderas i stället för analys för cytologi, som tidigare rekommenderades, beror på att man då upptäcker risken för livmoderhalscancer tidigare.
Läs även:
FHM rekommenderar HPV-vaccin för alla till och med 26 års ålder
Satsning på gratis HPV-vaccin förlängs: »Målet inom räckhåll«
Storstadsregioner långt under målet på 70 procent för HPV-vaccinationer
Fyra miljoner till HPV-vaccinationer
Medicinsk kommentar: Minnesord över humant papillomvirus typ 18
Debatt: Förlängd vaccinationskampanj inte nog för att nå 2027-målet
(uppdaterad 2025-02-19)