– Schizofreni- och bipolära-patientgrupper är de som riskerar att drabbas hårdast av omorganisationen, när specialistmottagningen för dem tas bort, säger Fredrik Rosenqvist, ST-läkare i psykiatri i Region Värmland som tillsammans med ordföranden för patientföreningarna Schizofreniförbundet och Riksförbundet Balans skrivit i en debattartikel i Nya Wermlands-Tidningen.
Debattörerna är kritiska till att ledningen för psykiatrin går vidare med planerna trots att risker påtalats i flera skrivelser och samverkansmöten. »Vi hade velat se en dialog istället för snabba beslut och förändringar«, skriver de.
– Ledningen har uppfyllt alla regler för facklig samverkan, men känslan är att de bara lägger våra riskbedömningar på hög utan åtgärd. Det är en monolog, inte en dialog. Ledningen säger sig också ha pratat med brukarorganisationer, men varken schizofreniförbundet eller Riksförbundet Balans har varit involverade. Det är många känner en stor etisk stress över att inte bli lyssnade på, säger Fredrik Rosenqvist, som också är ledamot i Värmlands läkarförening.
Roger O Nilsson, områdeschef för psykiatrin i Region Värmland är tacksam för personalens engagemang. Han menar dock att ledningen visst lyssnat på alla parter.
– Med alla de patientföreningar som vi haft dialog med och de kloka medarbetare som har varit med och tagit fram det här så är jag säker på att det här kommer att bli bättre, säger han till SR P4 Värmland.
Men ledningens plan att de sista delarna av omorganisation skulle vara färdig i mitten av mars fördröjs till senare i vår. I tisdags meddelade regionen att omorganisationen skjuts fram, eftersom delar av de psykiatriska öppenvårdsmottagningarna i Karlstad måste evakueras och flyttas till andra lokaler på grund av problem med luftkvaliteten.
Läs mer:
Omorganisationen i vuxenpsykiatrin fortsätter – trots kritiken
Kritiserad omorganisation inom Värmlands psykiatri sätts på paus