»Om inget görs så kommer personalflykt att ske och psykiatrin kommer att kollapsa. Vi är i ett akut krisläge«, står det i brevet, som mottogs av regionen i förra veckan, och som Läkartidningen tagit del av.
Brevskrivarna menar att arbetsmiljön inom slutenvården blivit ohållbar, vilket speglas i den senaste medarbetarundersökningen. De menar också att det finns risk för att psykiatrin drabbas av personalflykt. De kritiserar även vissa chefer i organisationen för att fatta beslut utan att förankra dem i verksamheten. Brevskrivarna känner sig inte trygga med nuvarande ledning, bland annat för att de anser att »det föreligger alltför stor risk för repressalier«. De vädjar om en dialog med regionledningen istället. »Vi vill, och kan inte, ha dialog med nuvarande chefer«, står det i brevet.
![Fredrik Rosenqvist, läkare på psykatrin i Region Värmland och styrelsemedlem i Värmlands läkarförening.](https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/2025/02/Fredrik-Rosenqvist-Foto-Jasmine-Hakimi.jpg)
Fredrik Rosenqvist, läkare på psykiatrin i Region Värmland och styrelseledamot i Värmlands läkarförening, känner igen brevskrivarnas upplevelser och tycker att kritiken i brevet är befogad.
Han var själv en av 27 läkare inom psykiatrin i Region Värmland som i april ifjol skickade en skrivelse till dåvarande hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert och kritiserade ledningen för psykiatrin för att driva igenom en förhastad omorganisation. Efter det pausades planerna under våren och fram till sommaren, men under hösten beslutades att processen skulle fortsätta.
– Ledningen säger att de vill ha dialog, men det är mest ett spel för galleriet, säger Fredrik Rosenqvist.
– Tyvärr så för den här toppstyrningen med sig att det skapas en tystnadskultur. Det finns en oro för repressalier bland medarbetarna på golvet. Det är först när de pratar med mig, som fackligt ombud, som många vågar framföra hur skeptiska de är till den här omorganisationen, fortsätter han.
Vid årsskiftet slogs sluten- och öppenvårdspsykiatrin samman. Om ungefär en månad ska den sista delen, en omorganisation av öppenvården, vara på plats. Då ska de allmänpsykiatriska mottagningarna bli fler, samtidigt som vissa specialistmottagningar ska slås ihop eller försvinna, enligt SVT Värmland.
– Det finns en stor oro hos både personal och patienter. Våra frågor har inte besvarats som de borde ha gjorts innan vi går in i skarpt läge. Ledningen borde sätta foten på bromspedalen. Så här massiv kritik kan inte avskrivas, säger Fredrik Rosenqvist.
![Lars Christensen, hälsa- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland.](https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/2025/02/Lars-Christensen-Foto-Region-Varmland.jpg)
Lars Christensen, som blev ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland i höstas, tycker också att det finns fog för kritiken som framkommer i brevet.
– Brevet är resultatet av en lång och utdragen process som sannolikt inte började särskilt bra. Vi får erkänna att det finns brister i den här processen och tillsammans försöka finna schyssta lösningar, säger han.
Lars Christensen håller med om att organisationen och sjukvårdssystemet lider av toppstyrning.
– Det är otroligt viktigt att vi ändrar på det om vi ska ha förutsättningar att utveckla den framtida vården.
Han har dock fortsatt förtroende för sina områdes- och verksamhetschefer, och betonar att många av dem, precis som han själv, är ganska nya i sina roller.
– De måste få en chans att visa att de kan ta ansvar för sin verksamhet, sina medarbetare och deras arbetsmiljö.
Lars Christensen hävdar att alla riskbedömningar och samverkansprocesser som krävts vid en sådan här omorganisation har gjorts enligt regelverket.
– Sedan finns det fackliga företrädare som inte är nöjda med de riskbedömningarna, säger han.
Lars Christensen uppger också att ledningen framöver kommer att utvärdera omorganisationen i öppenvården i dialog med medarbetarna.
– Funkar det inte så måste vi göra om och skruva på verksamheten allt eftersom, säger han.
Läs mer:
Kritiserad omorganisation inom Värmlands psykiatri sätts på paus