
Att välja att göra KBU i stället för att vänta på en AT-tjänst var inget svårt beslut för Christoffer Lindbom, som utbildat sig till läkare i hemstaden Lund.
– Köpenhamn är vår närmaste storstad, arbetsförhållandena är bra, lönen är betydligt mer tilltalande – det var ett ganska kort steg att ta, säger han.
Inte en enda dag vikarierade han mellan examen och KBU:n, som han gjorde på två olika Köpenhamnssjukhus: den första delen inom medicin och kirurgi på en akutmottagning och den andra inom neurologi.
Christoffer Lindboms uppfattning är att läkare som går igenom det danska systemet snabbare får lära sig att fatta självständiga beslut, eftersom de tidigt får ta stort eget ansvar om de kan hantera det.
– Man har andra förväntningar på läkarna. Chefer och ledning har mer att säga till om, och det finns en annan ledarstil. Kommunikationen är lite mer öppen och direkt, men annars är det inga större skillnader, i alla fall när det gäller sjukhusvården, säger Christoffer Lindbom.
Han vet många svenska läkare som valt att stanna i Danmark. Det var även hans ursprungliga plan: efter KBU påbörjade han en tjänst på motsvarande ST-nivå i kardiologi vid Odense universitetssjukhus.
– Men när jag fick möjlighet att hålla på med forskning inom kardiovaskulär diagnostik på Karolinska så flyttade jag tillbaka.
Med den nya ST-förordningen var tillbakagången dock inte helt problemfri. Helst vill Christoffer Lindbom ha en integrerad BT/ST-anställning, men fram till nu har regionen inte tillhandahållit det. Han säger att han är positiv till det nya systemet, men tycker att det är problematiskt att det infördes innan regionerna hunnit bygga upp en organisation för ST med integrerad BT.
– Detta har skapat en inlåsningseffekt för läkare som har tjänstgjort i något av våra skandinaviska grannländer under en mycket lång övergångsperiod. Man märker att man inte har tagit hänsyn till Öresundsregionen när man har utformat och implementerat den här nya förordningen. Det är 30 minuter mellan Malmö och Köpenhamn, det är kortare än mellan Uppsala och Stockholm. Man har stora ambitioner om fri rörlighet i området, men uppenbarligen inte när det gäller läkare.
Läs även:
Danmark lockar med KBU i stället för svensk AT
Agnes Engwall blir kvar i Danmark: »Svenska AT-systemet är ovärdigt«
Molly Blendberg återvände: »KBU är bra – men inte rätt väg för alla«