Akademiska sjukhusets lokaler i Uppsala har passerat bäst-före-datum. Frågan har dock varit huruvida renovering eller bygga nytt är den lämpligaste vägen framåt. Saken har utretts i flera omgångar. I en förstudie som lades fram av biträdande sjukhusdirektör Hans-Olov Hellström i höstas lyftes flera tänkbara alternativ fram. Hans rekommendation var att fortsätta utreda bygget av ett helt nytt sjukhus i de sydöstra stadsdelarna eller Ultuna, dit delar av dagens verksamhet i så fall skulle flytta. Nu ser det dock ut som att politikerna i stället väljer att renovera det befintliga sjukhuset, vilket Upsala Nya Tidning var först med att rapportera. Detta trots att en renovering pekas ut som det sämsta alternativet i förstudien.
– Kostnaden för att bygga nytt skulle bli väldigt stor, med investeringskostnader på runt 50 miljarder kronor. Det skulle ta väldigt mycket pengar från driften. För att få en bra ekonomi och ge Akademiska sjukhuset maximalt med resurser till hälso- och sjukvården vill vi behålla sjukhuset på befintlig plats, säger Unn Harsem (C), ordförande för den tvärpolitiska kommitté som ansvarar för ärendet, till Läkartidningen.
Unn Harsem bedömer att det finns en »väldigt tydlig majoritet« för att bygga ett nytt centralblock (där bland annat operationssalar och röntgen finns i dag), för cirka sju miljarder kronor, och renovera resten. Men inte heller det alternativet är en smal sak. Den totala investeringskostnaden beräknas till drygt 38 miljarder kronor. Dessutom uppskattas renoveringen ta längre tid än de andra alternativen som lagts fram, cirka 47 år.
– Akademiska sjukhuset har nog varit en byggarbetsplats de senaste 47 åren också. Det är ett naturligt tillstånd för ett sjukhus att vara i ständig utveckling. Man får se till att bygga på ett sådant sätt att det inte stör verksamheten, så att man kan ha full produktion samtidigt, säger hon.
Fördelarna med att hålla ihop kärnan av sjukhuset på sjukhustomten är också fler än nackdelarna, menar hon.
– Det gör det lättare att bedriva forskning, i och med närheten till universitet, och lättare att få jobba med den bredd av klinisk verksamhet som man behöver för att upprätthålla sin kompetens, säger Unn Harsem.
Pelle Nilsson från Upplands allmänna läkarförening ser positivt på en renovering.
– Vi tycker att det är bra om man satsar på att renovera befintliga lokaler tills man har en mer permanent lösning. Går det att få till det på sjukhusområdet tycker nog många att det är bra. Även om det blir en utmaning när man har pågående verksamhet, säger han.
Däremot är han missnöjd med att politikerna ser ut att gå vidare på renoveringsspåret utan att ärendet har varit på remiss bland berörda grupper.
– Det är ju vi som har insikt i vilka problem som arbetet kan ställa till med. Jag tycker att vi borde ha fått vara med en vända till innan det blir skarpa förslag.
Direktiven gällande framtiden för Akademiska sjukhuset ska behandlas på regionstyrelsens sammanträde om en vecka, enligt UNT.
Läs också:
Nytt Uppsalasjukhus ska utredas
Byggboom med utmaningar