Det är i Nature Medicine som amerikanska forskare rapporterar den förmodligen längsta tid som en cancerpatient klarat sig utan återfall efter så kallad CAR-T-cellsterapi – en form av immunterapi som innebär att immunceller tas ut och modifieras genetiskt för att bli bättre på att hitta och döda tumörceller, innan de återförs till patienter.

Mer än 18 år efter behandling har patienten inga tecken på återfall i cancer, enligt forskarna. Hon har också fött två friska barn.

Det rör sig om en patient med neuroblastom, en solid form av cancer som drabbar nervsystemet, och hög risk för återfall. Vid fyra års ålder fick hon prova behandling med CAR-T-celler eftersom annan behandling inte haft tillräcklig effekt. Behandlingen skedde inom ramen för en fas 1-studie som pågick mellan 2004 och 2009 och där sammanlagt 19 barn deltog.

CAR-T-cellsterapi används i dag i svensk rutinsjukvård för att bota lymfom och leukemi hos patienter som annars skulle ha dött. När det gäller solida tumörer har utvecklingen inte kommit lika långt.

Enligt forskarna tyder dock de nu aktuella fynden på att CAR-T-celler har potential att ge långvarig effekt även hos patienter med solida tumörer.

Gunilla Enblad, överläkare och professor i onkologi vid Uppsala universitet, har tidigare förutspått att utvecklingen av CAR T-cellsterapi kommer att ta stora kliv det närmaste decenniet.

– Vi har sett att det som först verkade som ren »science fiction« fungerar. Nu letar världen febrilt efter hur vi ska kunna använda CAR-T-celler för att attackera andra cancerformer. Det kommer att hända otroligt mycket de närmaste åren, sa hon till Läkartidningen i december.

Hon tror dessutom att CAR-T-celler snart kommer att kunna bota en rad autoimmuna sjukdomar.

– Studier vid framför allt SLE pekar mot sensationella resultat, även om det hittills handlar om få patienter och kort uppföljningstid. Det verkar som om en enda behandling kan återställa hela immunsystemet så att patienten plötsligt är av med sin sjukdom.

Läs abstract.