– Det är jätteroligt. Vi är så klart väldigt stolta. Det här är ett kvitto på allt hårt arbete och allt engagemang som hela teamet bidragit med. Det är ett samarbete som spänner över hela vårdkedjan, säger Sara Bentzel, vårdenhetsöverläkare för sekundärprevention på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Varje år rankar kvalitetsregistret Swedeheart vården för patienter med hjärtinfarkt utifrån de resultat genom vårdkedjan som olika sjukhus har registrerat i Swedeheart.

Nu står det alltså klart att Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Södersjukhuset i Stockholm hade den bästa vården under 2024. Sjukhusen får 10,5 poäng av 12 möjliga.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har klättrat från en delad femteplats under 2023. Sara Bentzel förklarar det med ett idogt arbete med att följa sjukhusets resultat i kvalitetsregistret.

Sara Bentzel. Foto: Privat

– Vi har noggranna genomgångar av vad det är som fungerar och inte. Vi tar regelbundet ut siffror från registret för att se hur vi kan förbättra dem, säger hon och fortsätter:

– Alla måste vara medvetna om att vi ska ge så bra kvalitet som möjligt. Då krävs det gediget arbete och upprepad information. Det har vi verkligen försökt få till under året.

Raffaele Scorza är verksamhetschef för kardiologin på Södersjukhuset som klättrat från en delad andraplats på kvalitetsindexet. Även han ser den delade förstaplatsen som ett kvitto på allt hårt arbete som medarbetarna utför på daglig basis.

– Det är väldigt kul. Som enda hjärtklinik i Sverige med intensivvårdsuppdrag fick vi prioritera resurser ganska hårt till intensivvården under pandemin. Det syntes i kvalitetsutfallet för hjärtinfarkt. Sedan dess har vi gjort en remarkabel upphämtning.

Tidigare har Swedehearts kvalitetsindex baserats på 11 olika indikatorer som kunnat ge maximalt 11 poäng.

Under 2024 har två nya indikatorer lagts till, som var och en kan ge en halv poäng:

Hur väl sjukhusen lever upp till målet att minst 70 procent av patienterna med typ 2-diabetes ska få hjärt-kärlskyddande läkemedel av typen SGLT2-hämmare eller GLP-1-analoger, samt hur väl de lever upp till målet att minst 60 procent av patienterna ska genomgå cykelprov och muskeltester vid två tillfällen efter infarkten.

För att det ska gå att göra jämförelser tillbaka i tiden kommer Swedeheart under de närmaste åren att publicera två index: ett med de elva etablerade indikatorerna och ett där de två nya indikatorerna är tillagda.

För Södersjukhusets del har de två nya indikatorerna varit avgörande för att sjukhuset ska nå en delad förstaplats. Både Sahlgrenska universitetssjukhuset och Södersjukhuset klarar sig precis över målet att minst 70 procent av patienterna med diabetes ska få behandling med SGLT2-hämmare eller GLP-1-analoger. Södersjukhuset är också – till skillnad från Sahlgrenska universitetssjukhuset – ett av tre sjukhus i landet som når målet att minst 60 procent av patienterna ska genomgå cykelprov och muskeltester.

– Historiskt har det varit lätt att fokusera på den mer akuta delen av hjärtinfarktsbehandling, som också anses vara den mer häftiga delen, där man öppnar upp kranskärlen och så vidare. Men det är lika viktigt att arbeta med uppföljningen. Vi har fantastiska sjukgymnaster som inte tillhör vår klinik men som är en del av det här resultatet, säger Raffaele Scorza.

Att Sahlgrenska universitetssjukhuset inte når målet för fysioterapi tycker Sara Bentzel belyser problemet med att fysioterapin är ett underbemannat och underdimensionerat område.

– Det är ett tecken på att vi behöver fortsätta förstärka fysioterapin. Jag ser det som en resursfråga.

Båda konstaterar att det är viktigt att inte slå sig till ro efter topplaceringen.

– Vi kan bli bättre både på den akuta och den sekundärpreventiva delen. Under året får vi ett nytt PCI-lab. Det blir kul att fortsätta jobba med kedjan nu när vi får nya moderna lokaler, säger Raffaele Scorza.

Sara Bentzel:

– Om man ska bibehålla kvaliteten, eller till och med förbättra den, så gäller det att se till att man har de resurser som behövs. Det kräver att man utbildar både läkare och annan personal i just hjärtsjukvård.

Sett till det gamla indexet slår Sahlgrenska universitetssjukhuset Södersjukhuset.

Sahlgrenska får 10 poäng av 11 möjliga, medan Södersjukhuset får nöja sig med 9,5. Här delar Södersjukhuset andraplatsen med tre andra sjukhus; Danderyds sjukhus, S:t Görans sjukhus och Västmanlands sjukhus i Västerås, som låg i topp tillsammans med Motala 2023.

Medianvärdet för samtliga sjukhus var 7,5 poäng på tolvpoängsindexet, och 7 poäng på elvapoängsindexet.

Ta del av Swedehearts kvalitetsindex för 2024.

Swedehearts kvalitetsindex

Swedehearts nya kvalitetsindex innehåller 13 kvalitetsindikatorer för vården vid hjärtinfarkt. Indikatorerna speglar såväl den akuta vården som sekundärprevention. Elva av indikatorerna kan ge 0, 0,5 eller 1 poäng, beroende på hur bra ett sjukhus lever upp till de uppsatta målen. De två nya indikatorer som lagts till 2024 kan ge 0,5 poäng vardera.