De senaste månaderna har flera regioner bytt vårdinformationssystem, och övergångarna har inte varit helt smärtfria. Sämst gick det som bekant för Millennium i Västra Götalandsregionen, där införandet fick läggas på is efter bara några dagar. Landets största och minsta regioner, Stockholm och Gotland, är de enda som fortfarande inte har bestämt sig för vilket vårdinformationssystem som ska gälla i framtiden. Take care, som används i dag, har många år på nacken och behöver bytas ut, men vägen för de båda regionerna har varit krokig och flera upphandlingar har avbrutits de senaste åren. Men nu är det nära. På tisdag, den 11 februari, väntas beslutet fattas.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Anders Wiklund

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, har en klar bild av vad han önskar av ett nytt vårdinformationssystem.

– Det ska vara lätt att implementera och stryktåligt. Och så behöver vi få ordentligt med utbildning. Men efter vad som hände i Borås är farhågorna extrema.

Han har dock inte alltid varit avigt inställd till Millennium. Även stockholmarna har tidigare testat en demoversion av det nu så bespottade vårdinformationssystemet.

– Det fungerade ganska bra, men det var ju inte det fullständiga systemet vi provade. Det var som att få se en liten plastvariant av en Volvo, och inte den faktiska bilen. Och försöket i Borås avskräcker för all framtid från Millennium.

Han tror att Region Stockholm, liksom flera andra regioner, kommer att välja Cosmic. Själv skulle han gärna hålla kvar vid Take care ytterligare ett tag.

– Jag skulle vänta och försöka uppgradera det nuvarande systemet något år till. Det har ju inte gått sådär jätteenkelt för de regioner som nyligen har infört Cosmic. Vi kan låta andra göra alla misstag, vi behöver inte ha bråttom.

Tomas Lindroth. Foto: Privat

Tomas Lindroth, digitaliseringsforskare vid Göteborgs universitet, tycker att ett nytt vårdinformationssystem måste vara välanpassat för behoven och inte kräva »en massa klick« för vårdpersonal som ständigt är på språng.

Samtidigt måste man inse att det regionerna är ute efter är något väldigt komplext. Tanken att kunna upphandla en allt-i-ett-lösning är bara att släppa. I stället bör man sikta mot att få till en modulbaserad och anpassningsbar infrastruktur som kan byggas på med olika lager, utefter behoven, menar han. En lösning som Cosmic behöver dock inte vara fel.

– Det är delvis en helhetslösning, men utvecklad på ett relativt modernt sätt, säger han.

Det finns ett par stora fallgropar som Tomas Lindroth vill varna Region Stockholm och Region Gotland för.

– Man bör inte upphandla ett system från en leverantör. Det går inte heller att göra en lång kravlista på en massa funktionaliteter som sedan ska uppfyllas. Listan kommer aldrig bli komplett, utan då måste man hela tiden betala mer för extra funktioner. Jag tror inte heller att man kan bygga ett system helt från grunden.

Det låter ganska mörkt alltihop?

– Ja, men det är bara en halv procent av alla stora, komplexa digitaliseringsprojekt som lyckas. Det vill säga en halv procent där man levererar på budget, i tid, och med de effektmål som man har satt upp.

Läkartidningen har sökt Gertrud Ocklin, programansvarig för skiftet till nytt vårdinformationssystem.

Läs också:
Hård kritik mot Cosmic i Gävleborg: »Regionen måste ta ansvar«
Snart två månader med Cosmic i Norrbotten: «Dysfunktionellt«
Bra Cosmic-start »på det stora hela« i Örebro
Beslut efter kaoset: Breddinförandet av Millennium sätts på paus i VGR
Förlossningsvården i Stockholm skaffar Cosmic
Fjärde gången gillt för upphandling i Stockholm?