Sjukhusen i Växjö och Ljungby är i dag en organisation. Men frågan om uppdelning har diskuterats och utretts en tid, bland annat med argumentet att två separata organisationer skulle kunna göra det lättare för Ljungby att värva personal. Lasarettet Ljungby står också inför en osäker framtid gällande intensivvård och akutmottagning.

En ny utredning från det externa vårdkonsultbolaget Helseplan pekar på flera risker med en uppdelning. Däribland finns:

  • Nedskärningar i utbud, inklusive att verksamheter kan behöva stängas.
  • Försvårade rekryteringsmöjligheter och sämre arbetsmiljö.
  • Ökade kostnader, exempelvis på grund av att fördelar med stordrift försvinner.

Sammantaget rekommenderar Helseplan att Centrallasarettet Växjö och Lasarettet Ljungby förblir samlade i samma organisation. Konsulterna öppnar för en utveckling av ett så kallat vårdcentrum i Ljungby, där regional och kommunal vård och omsorg kan samverka, samt närakut.

I ett pressmeddelande säger hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande Magnus Carlberg, som tillhör Socialdemokraterna som styr regionen tillsammans med Moderaterna, att man kommer väga in utredningen tillsammans med de tidigare utredningarna. Ett riktningsbeslut ska tas vid nämndens möte den 19 mars.

Men oppositionen är kritisk till utredningen. Exempelvis säger Emil Torstensson (KD), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till tidningen Smålänningen att han känner »både förvåning och besvikelse«. Han tycker att rapporten förbiser möjligheterna för ett sjukhus i det lilla formatet och att rapporten i vissa delar är rent felaktig.

– Till exempel visar man att vissa läkarkompetenser inte finns i Ljungby och då pekar man på klinikerna vi inte ens har, som kvinnokliniken, och så beskriver man det som ett problem. Jag reagerade också på att man drog slutsatser efter konstiga data. Det kändes som att man inte känner till hur vi är organiserade i dag, säger han och påpekar att utredningen utgår från att en uppdelning i organisationen förutsätter att det inte skulle finnas något samarbete mellan Växjö och Ljungby, vilket han menar inte stämmer.

En annan utredning kommer från Region Kronoberg och den har tittat specifikt på Iva på de bägge orterna. I december stängdes intensivvårdsplatserna i Ljungby på grund av bemanningsbrist, utan att fler öppnades i Växjö. Och nu är frågan vad som ska hända med Iva i Ljungby framöver.

Denna andra utredning har undersökt några scenarion, bland annat att återgå till situationen innan december med två öppna Iva-platser, och att inte återinföra intensivvårdsplatserna men i stället upprätta en ny vårdnivå motsvarande intermediärvård, Ima. Tre av fyra alternativ innebar att intensivvårdsplatserna försvann.

Det rapporten förespråkar som ett hållbart alternativ, är ett sjukhus utan intensivvårdsplatser, men med Ima och pre- och postoperativ verksamhet. Patienter som behöver intensivvårdsplatser skulle då vårdas på Växjö lasarett. Analysgruppen föreslår att man fortsätter utreda Ima-platser, om beslut fattas att inte ha intensivvårdsplatser i Ljungby.

Utredningarna har publicerats på Region Kronobergs webbplats. Läkartidningen söker läkarföreningen för en kommentar.

Läs även:
Utredning visar tre alternativ för akuten vid Lasarettet Ljungby
Intensivvård flyttar från Ljungby lasarett till Växjö
Fristående sjukhus i Ljungby utreds
Ingen Iva i Ljungby i sommar (2023)
Ljungbys Iva-platser öppna återigen (2023)