Läkartidningen fick två av varandra oberoende tips om långa handläggningstider på Socialstyrelsen. De handlade om intyget om aktuell legitimation, även kallat »certificate of good standing«, som gäller under en tremånadersperiod och behövs om man ska arbeta utomlands. Intyget visar att läkaren är legitimerad i Sverige och att legitimationen inte är återkallad eller begränsad.
Om man har tjänstgjort i flera länder måste man också söka motsvarande intyg från dessa länder, för att kunna uppvisa att man inte fått legitimationen indragen någonstans. Socialstyrelsens handläggningstider har de senaste månaderna satt käppar i hjulen för läkare, som alltså kontaktat Läkartidningen om problemet, den första i januari och den andra i februari. Den första läkaren, som skulle arbeta utomlands, behövde intyg från både Sverige och Finland. I Finland kom intyget inom fyra arbetsdagar, i Sverige löd svaret att det kunde ta tolv veckor, alltså tre månader, att få ut. Läkaren skrev till Läkartidningen:
»Det blir ganska absurt att en myndighet som ska övervaka att vården är patientsäker inte kan lämna besked över huruvida den som utför yrket är legitimerad eller ej. Socialstyrelsen inskränker också på den enskilda yrkesutövarens möjligheter att tjäna sitt uppehälle.«

Den andra läkaren, psykiatern Goran Mijaljica, som ansökte om intyget den 14 december, fick det till slut den 20 februari – men det tog nästan tio veckor. Och även han fick besked inom bara några dagar eller veckor från andra länder, som Danmark, där han hade tjänstgjort tidigare och behövt ansöka om tillstånd. Problemet är också att intyget bara gäller i tre månader, varför intygen från de olika länderna måste fås samtidigt för att gälla under rätt period – annars behöver man söka om.
– Vanligtvis brukar det här gå fort, jag minns inte att jag väntat mer än en vecka eller absolut max en månad förut. Det här är väldigt orättvist, för om man inte får legitimation i tid blir det svårt att påbörja en tjänst. Jag har ett erbjudande om ett tidsbegränsat uppdrag utomlands och just nu väntar jag på bedömning för att få legitimation i det landet.
Det är ännu oklart om den utdragna processen har påverkat hans möjlighet att få uppdraget i fråga. Klart är att han har varit upprörd.
– När jag hörde att det skulle ta tre månader fick jag veta att man kunde kontakta dem för snabbare handläggning, vilket jag gjorde, men det verkar bara gälla volontärtjänster. Jag upplevde inte att det fanns någon vilja att lösa problemet. Jag är besviken på myndighetens agerande.
Kan du ha förståelse för att det kan ta längre tid ibland?
– Det kan jag ha, men inte att de säger att det kan ta tolv veckor och att det har varit samma långa handläggningstider ett tag nu. Det är ingen riktig utredning som ska göras. Det handlar bara om någon mening på engelska som säger att jag är legitimerad och att legitimationen inte är begränsad eller liknande.
Goran Mijaljica mejlade Socialstyrelsen och riktade brevet till generaldirektör Björn Eriksson. Goran Mijaljica förklarade sin situation, att den riskerade äventyra jobbuppdraget utomlands, och skrev också följande:
»Jag tycker också att Socialstyrelsen, som en myndighet, ska behandla oss som ansöker om något intyg med respekt och det ska finnas transparens i processen.«
Den 6 februari fick han svar från enheten som ansvarar för »certificate of good standing« som uppgav att de har ett »väsentligen större inflöde« av just sådana intyg. De uppgav även att insatser gjordes för att minska handläggningstiden.
Det framgår också av svaret att läkare som behöver uppvisa sin behörighet för en svensk arbetsgivare ska be sin arbetsgivare att göra ett digitalt utdrag från registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal (HOSP). Det kan arbetsgivare göra sedan den 1 januari i år, vilket också innebär att arbetstagare inte längre kan göra det själva. Även utländska arbetsgivare kan nyttja HOSP-registret, »men många utländska aktörer kräver ofta att en yrkesutövare ska visa upp ett formellt intyg«, enligt svaret.
Så var fallet för Goran Mijaljica, då den utländska myndigheten ville se ett formellt intyg, alltså ett »certificate of good standing«.
Trots svaret från Socialstyrelsen kände han sig inte nöjd med myndighetens agerande och har också anmält händelsen till Justitieombudsmannen.
När Läkartidningen når Socialstyrelsen för en kommentar är svaret liknande det Goran Mijaljica fick. Anna Vieru, enhetschef för avdelningen för behörighet och statsbidrag, hänvisar också till ett stort inflöde och att de »under en tid har haft längre handläggningstider än vi önskar ha«. Faktum är de har sett en stadig ökning av ansökningar de senaste fem åren.
Hon bekräftar att det för några veckor sedan var en handläggningstid på tolv veckor. Målsättningen är maximalt åtta veckor. Efter »en större insats« för att hantera mängden ansökningar kan myndigheten nu hantera ansökningar som kom in i januari med en handläggningstid på i genomsnitt sex veckor, enligt Anna Vieru.