
I december skickade Migrationsverket ett mejl till Sasan Kazemian där myndigheten förklarade att han skulle utvisas.
– Min jul förstördes. Jag väntade elva månader på besked, och helgen innan jul svarar de detta, säger han.
Han har överklagat till Migrationsverket och väntar på svar. Står myndigheten fast vid sitt beslut, går ärendet till domstol.
Sasan Kazemian berättar hur han personligen lämnat in en ansökan om förlängt uppehålls- och arbetstillstånd till Migrationsverkets kontor i Sundbyberg innan hans dåvarande tillstånd löpt ut. Men myndigheten menar att någon sådan handling inte inkommit. När Sasan Kazemian fick reda på Migrationsverkets hållning, lämnade han in en ny. Då hade deadline för inlämnande passerats med fem veckor. Och med förseningen som grund, beslutade Migrationsverket att utvisa honom.
– Det här problemet påverkar mig både psykiskt och fysiskt. Jag har huvudvärk, sover dåligt, är tvungen att ta antidepressiva läkemedel, annars kan jag inte jobba. Och allt på grund av något som inte är mitt fel, på grund av deras byråkrati.
Sasan Kazemian kommer ursprungligen från Iran. Där utbildade han sig till läkare och fick legitimation, men sedan ville han flytta.
– Jag ville fortsätta min karriär i ett land där jag kände mig bekväm och säker, och därför valde jag Sverige, säger han.
Han fick uppehållstillstånd för studier och läste svenska vid Lunds universitet, ett program som varade ett år och som han som icke EU-medborgare fick betala ur egen ficka. I uppehållstillståndet ingick också ett år efter studierna för att hitta jobb i Sverige.
Han pluggade till det teoretiska kunskapsprovet för läkare med utländsk legitimation, och klarade det efter ungefär ett halvår. Det i sig är ett prov få klarar; i november kuggade nio av tio skrivande. Sedan arbetade han med nytt uppehållstillstånd som underläkare i väntan på att få göra det praktiska provet.
Och det klarade han på första försöket. Med det fick han svensk läkarlegitimation och började sommaren 2023 arbeta som legitimerad läkare på samma vårdcentral där han tidigare varit underläkare. Vårdcentralens chef uppmuntrade honom att söka en ST-tjänst, och vid årsskiftet tackade Sasan Kazemian ja.
– I och med att vi ligger en bit utanför Stockholm, har vi jättesvårt att rekrytera hit ner. Det är inte så populärt att pendla till Järna. Men Sasan har valt att göra det för han trivs hos oss. Och när han fick sin ST beviljad, fick han en fast anställning här, berättar Linda Grip som är verksamhetschef på Järna Vårdcentral, och fortsätter:
– Han har från dag 1 betalat skatt och gjort rätt för sig. Hela den här situationen känns absurd. Vi har en högutbildad människa som kommer hit, är duktig och visar att han vill bidra. Jag blir upprörd.
Men under 2023 börjar Sasan Kazemians problem. Han berättar att han lämnat ansökan om förnyat uppehållstillstånd för att arbeta, vilket Migrationsverket kom att hävda att han inte gjort, och vilket också skulle innebära att han under en kortare period inte haft rätt att arbeta. Sasan Kazemian får vid förfrågan en bekräftelse om att Migrationsverket fått den dåvarande arbetsgivarens handlingar. Men han får inget meddelande om att andra handlingar skulle saknas.
Med hjälp av en jurist som tar sig an migrationsärenden har Sasan Kazemian överklagat till Migrationsverket. Om myndigheten inte ändrar sitt beslut, så går ärendet till Migrationsdomstolen. Det kan dra ut på tiden och gör att Sasan Kazemian inte kan lämna landet under tiden, och att han generellt mår dåligt över situationen.
– Det är katastrof. Jag är en högkvalificerad person som kom till Sverige och klarade alla krav som ställdes, säger Sasan Kazemian.

Han påpekar att han hela tiden har försökt att göra rätt, att han bekostat sin egen utbildning i svenska för 110 000 kronor och försörjt sig utan bidrag, men att systemet nästan känns som gjort för att människor ska begå misstag och utvisas.
– Efter allt jag har gjort säger Migrationsverket »nej, du måste lämna landet«. Jag känner mig besviken, jag känner mig chockad, jag känner mig… jag vet inte hur jag ska beskriva det.
Linda Grip tycker inte att Migrationsverkets hantering gör det lätt att göra rätt. Ett tungt ansvar ligger på den sökande, men också på arbetsgivaren som till exempel måste få ett utlåtande av fackförbundet om personen i fråga bör få arbeta.
– Jag gör det som Sasans advokat ber av mig, skickar alla konversationer, alla papper och försöker hjälpa till efter bästa förmåga. Men jag känner att det nu är bortom min kontroll, säger Linda Grip.
Sasan Kazemians jurist säger till Läkartidningen att hans fall inte är ovanligt, men att Migrationsverkets bedömning känns godtycklig; för de som ansöker är det »rena lotteriet« hur ärendena bedöms, beroende på vem man får som handläggare. Hon vill inte medverka i Läkartidningen med namn, för hon befarar att hon ska överhopas med frågor av människor som vill ha hjälp.
– Jag kan säga så här: jag har exakt samma sorts ärende hos Migrationsverket där en ansökande är i Sasans situation. Han hade ansökt 2,5 månad för sent. Men då skrev Migrationsverket att det inte var något större problem, och den personen fick förlängning. Men inte Sasan, som är läkare och där det var en månad och en vecka för sent.
Juristen påpekar att även om Migrationsverket inte har registrerat en handling i Sundbyberg, skickade hennes klient kopior på ansökan och arbetsgivarintyg till Migrationsverket innan det dåvarande uppehållstillståndet löpte ut. Hon säger att hennes klient har jobbat från 2022, vilket Migrationsverket också anser gjorts helt lagligt, men att myndigheten inte gett Sasan Kazemian ett formellt arbetstillstånd förutom tre månader i slutet av 2023.
– Var har året innan tagit vägen? Han har jobbat på samma tjänst och samma arbetstider, säger hon.
I överklagan står också att Sasan Kazemian tidigare har skickat ansökningar som han väntat tre år på att få svar på.
– På något sätt måste Migrationsverket kunna kompromissa, för alla villkor är uppfyllda. Han har på väldigt kort tid fått sin legitimation och arbetar och kämpar. Vad är det mer som ska väga tungt? Det här med helhetsbedömning – som domstolar hela tiden pekar på – måste vägas in också. Men det tycker jag inte att man har gjort, säger juristen.
Migrationsverket uppger till Läkartidningen att man inte ändrar beslutet, vilket gör frågan till ett domstolsärende. Myndigheten ser inga skäl till undantag i det här fallet. Ansökning om arbetstillstånd har lämnats in samtidigt som det fanns en tidigare ansökan under behandling, och därför har de inte »kunnat knytas kant i kant som brukligt«.

I ett mejl till Läkartidningen skriver Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst att han »har full förståelse om det finns de som reagerar över att en högkvalificerad utländsk medborgare kan behöva lämna landet för att behöva söka på nytt utifrån. Men det är viktigt att påtala att de lagar och regler som vi har i Sverige gäller även för dessa och att man har ett individuellt ansvar att se till så att man har ett korrekt arbets- och uppehållstillstånd när man arbetar i Sverige«.
Sasan Kazemian är, förutom ST, även vice ordförande i Internationella läkarföreningen, en intresseförening inom Läkarförbundet. Därigenom har han fått höra om flera fall som rör Migrationsverket. Och han ser en problematik med myndigheten och systemet i Sverige som sträcker sig långt bortom hans eget fall.
– Jag har fått hur många meddelanden som helst av kollegor som har problem med Migrationsverket. Jag är toppen av isberget.
– Jag har pratat med många som bestämt sig för att lämna Sverige för att ta sig till bland annat Tyskland, Danmark och Norge, som har en mycket lättare process för läkare.
Om du blir utvisad, hur tänker du kring att göra en ny ansökan om uppehållstillstånd från Iran?
– Det är oklart för mig, jag vet inte. Situationen i Iran är inte stabil. Och jag är rädd att om jag åker dit och skickar en ny ansökan, kommer Migrationsverket säga »nej, på grund av det som hände kan vi inte ge dig uppehållstillstånd igen«. Vad ska jag göra då? Då förlorar jag allt.
(uppdaterad 2025-03-12)