I december 2023 klubbades en plan i Region Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd för att öka antalet ST-läkare i allmänmedicin. Detta för att långsiktigt uppnå målet om fast läkarkontakt enligt Socialstyrelsens riktvärde med 1 100 patienter per allmänspecialist, men också för att möta befolkningens behov.
Planen sträcker sig mellan 2024 och 2034 och handlar bland annat om att nå det långsiktiga målet att öka med 150 nyutbildade allmänspecialister årligen fram till och med 2034. Innan planen fastställdes var det strax under 100 som blev färdiga per år. Därtill går planen ut på säkra utbildningskvaliteten för ST-läkare, att uppmuntra forskning under ST, att underlätta dubbelspecialisering samt att säkra tillgången till sidotjänstgöring.
För att lyckas med det långsiktiga målet räknar regionen med att antalet ST-läkare i regionen stegvis ska öka till cirka 2027, enligt följande:
2024: 700–720
2025: 720–740
2026: 740–760
2027: 760–780
»För perioden efter 2027 fram till 2032-2034 är det mycket svårt att göra detaljerade prognoser över i vilken takt en fortsatt utbyggnad av ST kan komma att ske och hur fort målet om 150 nyutbildade specialister i snitt årligen kan nås«, står det i planen. Ett scenario är dock att antalet ST ska fortsätta att öka stegvis för att bli 880-900 år 2034.

Region Stockholm har utvärderat handlingsplanens första år – och målen har nåtts. 2024 utbildades 706 ST-läkare i allmänmedicin. 2023 fanns det 650 stycken.
Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, är nöjd med det gångna året.
– Det är väldigt glädjande såklart, att vi har nästan 60 fler ST-läkare. Det är glädjande att det går åt rätt håll och i takt med den planering som vi har med dimensioneringen. Samtidigt kvarstår målet framöver, att vi fortsatt ska öka antalet ST-läkare i allmänmedicin, säger hon.
Är det svårt?
– Om man inte målmedvetet avsätter resurser för det. Det kräver prioritering och vi har valt att prioritera primärvården i olika delar för att säkerställa att vi faktiskt får fram fler ST-läkare. Men det har krävt hårt arbete tillsammans med förvaltningen och vårdgivarna som tar emot ST-läkare, säger Talla Alkurdi.
Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin (Sfam), är positiv till att regionen har planer både för dimensionering av ST-tjänster och en handlingsplan för fast läkarkontakt, vilken presenterades förra våren, som Läkartidningen skrev om.
– Mitt intryck är att det här är väldigt bra och seriöst. Att regionen har de här handlingsplanerna är ett bevis på att man tar det på allvar. Det är positivt att vi har siffror att förhålla oss till, för det har inte funnits på samma sätt tidigare och det är få regioner som gör detta lika strukturerat. Här känns Stockholm som en förebild.
Magnus Isacson tycker också att det är viktigt i budgetarbetet att dessa planer finns.
– När det kommer till budget så känns det som att man lite har ett nytt perspektiv. Man försöker att först titta på vad vårdcentralerna behöver utifrån handlingsplanen, i stället för att man tidigare gett oss det som blir över efter andra satsningar. Och ska vi någonsin få till en »god och nära vård« måste det få vara så, säger han.
Även DLF Stockholms ordförande Louise Madsen ger beskedet om 706 ST-läkare för 2024 tummen upp.
– Det är toppen! Sedan är det viktigt att man ser till att anställa specialisterna som blev färdiga i regionen också. Det gäller att fortsätta hålla i och hålla ut. Det kostar ju att utbilda så många, både när det gäller kursverksamhet och handledarkapacitet. Men det kommer att löna sig i längden och det är kul att se att många vårdcentraler är villiga att utbilda också, säger Louise Madsen.
Läs även:
Handlingsplan: Så ska fler få en fast läkarkontakt i Region Stockholm
Stockholm ska utöka antalet specialister inom allmänmedicin