Agnes Engwall Foto: Privat

– Jag tyckte att AT-sy­stemet kändes ovärdigt. Hela tonfallet i hur man ska gå till väga för att söka AT kändes negativt, och det framgick också att det försiggick diskriminering av olika slag. Sedan tycker jag mycket om Danmark, det bidrog också.

De var flera från läkarutbildningen i Lund som sökte KBU, klinisk basisuddannelse. Processen var förvånansvärt enkel, säger Agnes Engwall. 

– Jag skickade två mejl och gick på en intervju, och så hade jag ett jobb. I Sverige förbereder sig folk för en AT-intervju som för att gå ut i krig. Min intervju var mer: »Jaha, du har läst hela utbildningen och du tycker att det är spännande, då så.« Jag tycker inte att man ska behöva sälja in sig för att kunna bli klar med sin utbildning. 

Det första halvåret gjorde hon inom neurologin på Herlev hospital, någon dryg mil från Köpenhamn. Den andra halvan fick hon göra inom psykiatrin, vilket var ett av hennes förstahandsval. 

Nu har hon gått vidare till nästa steg – introduktionsåret – som hon gör vid Psykiatrisk center Glostrup, strax utanför Köpenhamn. När det är klart väntar en specialiseringstjänst. 

Agnes Engwall säger att hon inte har några tankar på att flytta tillbaka till Sverige. 

– Nästan alla delar av yrkeslivet – ja, i stort sett allting – är bättre i Danmark. Som att man jobbar kortare dagar, man får mer liv. Jag är ofta hemma 2–3 timmar innan jag skulle ha varit hemma i Sverige. Jag är jättetacksam över att jag är här.

Läs även:
Danmark lockar med KBU i stället för svensk AT
Molly Blendberg återvände: »KBU är bra – men inte rätt väg för alla«
Forskningen lockade hem Christoffer Lindbom: »Planen var att stanna«