Dagens lagtext säger att endast den som är behörig att utföra läkaryrket får utföra abort eller avbryta havandeskap. Denna bestämmelse föreslås utgå.

– Det ska inte anges någon särskild yrkeskategori som behörig. Det är kunskap och kompetens som ska avgöra vem som gör vad, precis som det är inom annan hälso- och sjukvård. Det här innebär att barnmorskorna får ett större formellt ansvar i abortvården, sa utredaren Inga-Maj Andersson när hon överlämnade utredningen »En förändrad abortlag« till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) under tisdagen.

Förslaget att ge barnmorskor rätt att självständigt genomföra medicinska aborter syftar till att effektivisera vården och utnyttja resurserna bättre, står det i utredningen.

»I dag hanterar barnmorskor redan stora delar av processen, men lagstiftningen begränsar deras möjligheter att ansvara för samtliga delar av abortprocessen«, skriver utredaren.

Men det måste finnas tillgång till läkare på något sätt, menar utredaren.

– Det ska finnas tillgång till läkare på så vis att om det är något som är komplicerat, som att den abortsökande har en grundsjukdom som kräver läkaromhändertagande, eller om det tillstöter någon komplikation, då måste det finnas tillgång till läkarkompetens, sa utredaren på tisdagens presskonferens.

Regeringen tillsatte utredningen för att den ansåg att lagen behövde anpassas till den medicinska utveckling som skett. Till skillnad från på 70-talet är det ju i dag möjligt att genomföra en medicinsk abort i hemmet.

Ett av förslagen är också att den vårdsökande inte längre som i dag ska behöva ta det första abortläkemedlet på en sjukvårdsinrättning.

– Det kanske inte behövs ett fysiskt besök. Men det är väldigt viktigt att den abortsökande vänder sig till en hälso- och sjukvårdsinrättning som har rätt kompetens och behörighet att utföra och tillhandahålla aborter, förklarade utredaren.

Den abortsökande måste alltså med förslaget även i framtiden vända sig till vården, och detta måste vara en verksamhet som är särskilt anpassad för abortvård, framhöll Inga-Maj Andersson, som är utbildad barnmorska, medicine doktor och utredare på Socialstyrelsen.

En annan fråga som utredningen har tittat på är om barnmorskor ska få rätt att förskriva de läkemedel som behövs vid en medicinsk abort. I dag är det läkarnas ansvar.

– Mycket talar för att det vore lämpligt, men det behöver utredas mer, sa Inga-Maj Andersson.

Utredningen uppmanar därför regeringen att ge nya utredningsuppdrag till Läkemedelsverket och Socialstyrelsen. Nu väntar en remissrunda innan regeringen bestämmer sig för hur de ska gå vidare med förslagen.

Några av de viktigaste förslagen

Enligt utredningens sammanfattning är dessa några av de viktigaste förslagen:

  • Rätten till abort ska tydliggöras i abortlagen. Att rätten gäller till och med graviditetsvecka 18 + 0 dagar skrivs uttryckligen in i lagen.
  • Kravet på att en abort ska utföras på en sjukvårdsinrättning tas bort och hemmaaborter blir en självklar del av vården. Det införs en möjlighet att genomföra hela den medicinska aborten utanför en vårdinrättning.
  • En bestämmelse införs om att hälso- och sjukvården har en skyldighet att tillhandahålla abort skyndsamt.
  • Lagen ska inte ska ange vilka yrkeskategorier som får genomföra aborter. I dag anges det att det ska vara en läkare. Barnmorskor kan därför få ett större formellt ansvar i abortvården.
  • Ökade möjligheter till telemedicin och digital vård införs för bland annat konsultation, uppföljning och stödsamtal.
  • Ett modernare språkbruk införs i lagtexten. En person som har det juridiska könet man kan bli gravid. Därför föreslås att man byter ut “kvinna” mot “den som är gravid” i abortlagen.

Källa: En förändrad abortlag – för en god, säker och tillgänglig abortvård