En läkare sitter häktad sedan ett par veckor tillbaka, misstänkt för fyra våldtäkter mot unga män som han undersökt på en vårdcentral i Uppsala, vilket Läkartidningen tidigare har rapporterat.
Första gången som Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för nära vård och hälsa, fick höra talas om misstankarna mot mannen var i april förra året, efter att en av regionens vårdcentraler blev kontaktad av polis. Polisen ville se journalkopior från ett läkarbesök på vårdcentralen, efter att en patient upplevt en kroppslig undersökning som så obehaglig och konstig att han polisanmält läkaren.
Läkaren stängdes därefter av från sin tjänst samtidigt som utredningen växte. Fler liknande berättelser dök upp under året, varav den fjärde och sista kom till regionens kännedom i november. Det ärendet beskrivs i Fredrik Settergrens Ivo-anmälan som »det allvarligaste klagomålet hittills«.
– Det var en patient som hörde av sig till vårdcentralen, och som beskrev att läkaren hade agerat väldigt avvikande under ett besök. Alla ärendena var av sexuell karaktär, så även detta. Oavsett vad polisutredningen skulle leda till gjorde vi bedömningen att förtroendet för läkaren var förbrukat, eftersom det fanns ett flertal ärenden med en relativt likartad beskrivning, säger han.
I december avskedades läkaren. Det slutar dock inte där. Strax innan läkaren fick gå från sin tjänst ringde en person hemmahörande i Stockholm till mottagningen och sökte kontakt med läkaren, enligt egen utsago efter att ha varit patient hos läkaren under hösten – alltså ungefär ett halvår efter att mannen stängdes av med lön.
– Det lät som att läkaren hade arbetat i Stockholm, men vi kunde inte gräva mer eller ställa för många följdfrågor kring detta för att inte avslöja information och på så vis störa polisutredningen. När vi konfronterade läkaren med de uppgifterna bekräftade han att han arbetat under avstängningen, men han ville inte kommentera det ytterligare, säger Fredrik Settergren.
Efter att ha varit i kontakt med polisen skrev Fredrik Settergren till Ivo på nytt i januari för att informera om att man nu fått bekräftat att läkaren under sin avstängning arbetat i Region Stockholm. »Detta verkar fortsätta även nu och vår bedömning är att han träffar och undersöker patienter fortsatt.«
Exakt var mannen ska ha arbetat under avstängningen har Fredrik Settergren inte lyckats ta reda på.
Men potentiellt kan mannen ha fortsatt utsätta andra patienter för samma sak som han misstänks för i Region Uppsala?
– Absolut. Man måste komma ihåg att han fortfarande är misstänkt för brott, men de avvikelser och oegentligheter som vi har fått information om kan ha fortsatt utan vår vetskap. Hela situationen är ytterst allvarlig och beklaglig på många sätt, säger Fredrik Settergren.
Han tycker också att det är synd att ingen vårdcentral hört av sig till Region Uppsala för att få referenser om mannen.
– Vi har inte blivit kontaktade någon gång i den här processen för att lämna referenser kring den här personen. I så fall hade vi berättat att han var avstängd hos oss, och senare också avskedad.
Åklagare Gunnar Brodin säger till Läkartidningen att det i nuläget inte finns några misstankar om att ytterligare patienter ska ha utsatts.
– Men vi är beredda på att det kan komma in ytterligare anmälningar. Hur pass sannolikt det är vill jag inte spekulera i.
Gunnar Brodin har inte själv begärt ut journalkopior från andra arbetsplatser för att se om det kan finnas fler målsägande och vet ännu inte heller var mannen ska ha jobbat under avstängningen.
– Som åklagare gräver jag inte efter ytterligare brott om det inte finns anledning att anta att fler brott har begåtts. Utredningen är också bara två veckor gammal. Vi får väl se framöver om det finns anledning att kontakta fler vårdcentraler.
Läs också:
Våldtäktsmisstänkt läkare anmäls som fara för patientsäkerheten
Läkare häktad för flera våldtäkter