– Könsdysfori är ett vårdområde som är i stort behov av struktur, forskning och mer kunskap, säger Thomas Lindén, avdelningschef på myndigheten, i ett pressmeddelande.

Indikatorerna ska bland annat följa upp väntetider och jämlik tillgång till diagnostik och behandling, hur patienterna upplever sin psykiska hälsa och livskvalitet, samt läkemedelsbehandling och långsiktig effekt av sådan.

Sedan den 1 januari 2024 är viss vård vid könsdysfori nationell högspecialiserad vård (NHV) som bedrivs på tre enheter (Region Stockholm, Region Östergötland och Västra Götalandsregionen). Socialstyrelsen skriver i pressmeddelandet att de nya indikatorerna ska komplettera den uppföljning som görs i dag och »syftar till att ge möjlighet för enhetlig långsiktig uppföljning även av den övriga vården.«

– Med hjälp av den nya modellen ges möjlighet till att följa hela vårdkedjan ur ett patientperspektiv, även den vård som sker före NHV och efter att NHV avslutats, säger Thomas Lindén i pressmeddelandet.

– En mer strukturerad uppföljning och tillgång till registerdata möjliggör att forskningsstudier kan genomföras. Våra nya indikatorer kan också vara ett stöd i det pågående arbetet att utveckla det befintliga nationella kvalitetsregistret. Det är även viktigt att vårdgivare i alla regioner rapporterar in till registret för att vårdens insatser ska kunna följas, säger han.