I slutet av januari skickade 31 läkare och barnmorskor ett brev till högt uppsatta tjänstemän och politiker inom Region Skåne med ytterligare kritik mot införandet av det nya journalsystemet Millennium, vilket Ystads Allehanda var först att berätta om.

I brevet skriver undertecknarna hur de ser med bestörtning på att de står inför en snar utrullning av ett journalsystem som inte ger dem förutsättningar att ge en god och säker vård.

– Systemet är varken användbart eller användarvänligt. Journalerna går inte att använda. De är inte funktionella. Om det införs kommer vi att få mindre tid för patienter, och det klickbaserade systemet kommer inte generera användbar text, säger Gabriel Raoust, som är överläkare inom obstetrik och gynekologi i Ystad, till Läkartidningen.

Han beskriver hur de som arbetar med tekniken och systemet ännu inte efter sju år lyckats att översätta alla termer från engelska på ett bra sätt. Översättningarna blir felaktiga eller svårbegripliga. Att systemet är klickbaserat gör det också svårt att individanpassa. Han berättar hur delar av personalen på kvinnokliniken i Ystad varit inblandade i projektet ända sedan 2018, men att många slutat att engagera sig för att de inte får gehör för påpekanden och förbättringsförslag.

– Som absolut minimum kan man kräva att systemet måste ha ett begripligt och korrekt språkbruk, säger överläkaren Gabriel Raoust.

Dessutom har man inte kunnat åstadkomma tillfredsställande lösningar gällande grundläggande och kritiska funktioner vid beräkning av blödningsmängd och gränsvärden för blodtryck, skriver undertecknarna.

I brevet ges en bild av att påpekandet av brister möts av oförståelse eller ineffektivitet. De anpassningar som läkarna och barnmorskorna efterfrågar leder sällan till förändring. Frustrationen är stor bland dem som arbetat i projektet och det »på grund av ett ineffektivt arbetssätt och begränsningar i mjukvaran som man inte kunnat eller haft viljan att lösa«.

Vilka är det som inte kan eller vill här? Är det leverantören eller regionen eller någon annan?

– Det är det som är så svårt att veta. Arbetssättet liknar inte det man har i vården och framför allt inte i Sverige. Cerner/Oracle arbetar med små grupper med projektledare som i sin tur rapporterar uppåt i organisationen. När vi påpekar brister till dem säger de »Vi tar det vidare« och efter ett tag får man antingen beskedet att »Nej, det har inte hänt något« eller »Nej, det går inte«.

Till Ystads Allehanda säger Harald Roos, som är medicinsk programchef för SDV, som Millenniumsystemet kallas i Skåne, att systemet fortfarande är under utveckling.

»Alla identifierade förändringsbehov kommer inte med vid första lanseringen utan det kommer att utvecklas fortlöpande. Jag måste säga att vi har varit väldigt noggranna i vårt arbete med leverantören. Vi är den kund som har fått igenom flest förändringar,« säger Harald Roos.

Något datum för lanseringen är inte satt.

»Det blir inte förrän efter sommaren. Men jag kan försäkra om att vi inte kommer att släppa ett system som inte uppfyller patientsäkerhetskraven«.

Läs också:
Efter Millennium-haveriet i VGR – Skåne ändrar plan för införande
Läkare i upprop till Skånes regionledning: Skrota Millennium
Läkarförbundet Skåne vill se stopp för införandet av Millennium

Här kan du läsa Läkartidningens samlade rapportering om Millennium.