– Vi vill be om ursäkt till alla kvinnor som drabbats av detta. Det borde inte kunna hända. Vi tar den här frågan på största allvar och har velat gå till botten med omfattningen och vad som orsakat detta. Det är viktigt att vi lär oss av misstagen så att detta inte upprepas igen, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.
Sedan Akademiska sjukhuset i Uppsala i höstas gick ut med att 33 kvinnor felaktigt fått diagnosen EIN, ett förstadium till livmodercancer, har sjukhuset fortsatt granska de senaste årens EIN-diagnoser. I ett första skede gick man igenom diagnoser från 2024 och 2023. Därefter har även fall från 2022 inkluderats i eftergranskningen. Nu står det klart att ytterligare tolv kvinnor fått felaktiga EIN-diagnoser under 2022. I elva av fallen opererades livmodern bort. I sjukhusets lex Maria-anmälan finns nu sammanlagt 45 fall, från perioden 2022 till april 2024.
Enligt lex Maria-anmälan fanns brister i kvalitetssäkringen och i kommunikationen mellan olika verksamheter. Sedan sjukhuset fått kännedom om de felaktiga diagnoserna har rutinerna skärpts gällande hur man bedömer och rekommenderar behandling utifrån provsvaret. En extern granskning pågår också, för att se till att sjukhusets bedömning stämmer överens med den som görs i resten av landet.
Ytterligare några fall är fortfarande under utredning. Alla patienter som har drabbats har kontaktats och erbjudits stöd.
Läs också:
Akademiska fortsatte operera bort livmödrar i onödan
Efter livmoderskandalen i Uppsala – regeringen investerar förebyggande
Livmodern bortopererad i onödan på 33 kvinnor på Akademiska sjukhuset