I tisdags gick det sista avsnittet av dokumentärserien »Sista hjälpen« i SVT, där läkarna är med och berättar om sitt arbete med rådgivning för dem som vill ha hjälp med att avsluta sina liv. Staffan Bergström, som förlorat sin läkarlegitimation efter att han hjälpt en ALS-sjuk man att ta sitt liv, är den enda som framträder med identitet. Övriga har valt att förbli anonyma.
– Vi är en grupp läkare som är i en juridisk gråzon, säger Staffan Bergström till Läkartidningen.
– Vi är ett tiotal läkare, varav jag är den enda som mist legitimationen. Resterande läkarkollegor i gruppen vill helst inte förlora sin legitimation.
Han poängterar att han aldrig själv blivit dömd för att gjort något brottsligt och att gruppen är väldigt noga med att hålla sig på rätt sida om lagen.

Tillsammans har de under ungefär två års tid tagit sig an personer som hört av sig till dem för att de velat avsluta sina liv. Främst handlar det om ALS-patienter och svårt cancersjuka.
– Vi får propåer – brev, telefon och mejl – av människor som löpt linan ut och exempelvis har ALS i slutstadiet. Vi begär alltid in journalhandlingar, kopior av patienthandlingar från läkarbesök, och är väldigt noga med att vidimera verkligheten bakom, berättar Staffan Bergström, som tillägger att frågorna har blivit fler i antal sedan SVT:s dokumentärserie började.
Läkarna kontaktar dessa patienter i terminalt stadium och deras familjer. De gör personliga besök hemma hos dem för att ge personlig rådgivning. Staffan Bergström uppger att de »själva får ordna med läkemedel«, vilket i praktiken innebär att de får efterfråga läkemedel hos sina slutenvårdsläkare.
Läkarna i gruppen gör detta ideellt och bekostar själva sina resor när de ska träffa patienterna. Men nu har de skickat in en ansökan till Skatteverket om att bilda en stiftelse för att täcka främst resekostnader. Läkarna beskriver stiftelsens huvuduppgift som rådgivande ideell läkarverksamhet där inga arvoden från patienterna är tillåtna.
En insamlingsstiftelse behöver ingen förmögenhet för att kunna bildas, som andra typer av stiftelser kan behöva. Den är under hårdare kontroll av Länsstyrelsen och står exempelvis under krav på att använda auktoriserad revisor.
I väntan på att Skatteverket ska besluta om att godkänna ansökan om organisationsnummer efterfrågade Staffan Bergström bidrag till en grundplåt. Och mycket pengar kom in bara på ett dygn.
– Vi har över natten fått in närmare 60 000 kronor till våra resor. Då har vi ändå inte lagt ut det på Facebook, berättar Staffan Bergström.
Läkartidningen har bett Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg samt Statens medicinsk-etiska råd om en kommentar. Samtliga har avböjt.
Läs även:
Högsta instans tar inte upp fallet – Bergström får inte tillbaka sitt leg