Rättsintyg kan ofta fungera som stödbevisning i utredningar om exempelvis vålds- och sexualbrott, där ord står mot ord. Av intygen framgår hur och när skador kan ha uppkommit. Trots att rättsintyg alltså ofta utgör en viktig del av bevismaterialet har antalet rättsintyg baserade på kroppsundersökningar minskat drastiskt, rapporterade Läkartidningen häromåret. En anledning antogs vara att resurserna för att utföra den typen av undersökningar är begränsade i delar av landet. Mot den bakgrunden fick Rättsmedicinalverket våren 2023 ett regeringsuppdrag att utveckla arbetet med rättsintyg.
När uppdraget redovisades i början av året presenterades även planer på att ta fram en ny webbplats med information om rättsintyg. Den webbplatsen har nu lanserats, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
På webbplatsen finns bland annat en ordlista, liksom information anpassad efter olika målgrupper, bland annat vårdpersonal. Där finns också svar på de vanligaste frågorna från varje målgrupp. För läkarnas del finns också tips om hur man bör tänka när skador fotograferas.
– För att Rättsmedicinalverket med våra rättsintyg ska kunna bidra till rättssäkra utredningar och prövningar i domstol är det viktigt att processen är enkel, att berörda aktörer på ett enkelt sätt kan hitta den information de behöver och att skadedokumentationen blir ändamålsenlig. Detta är viktigt inte minst i ärenden som rör våld i nära relationer, där små och till synes obetydliga skador ofta kan vara av betydelse vid utfärdandet av ett rättsintyg, säger Elias Palm, överläkare och avdelningschef på Rättsmedicinalverket, i ett uttalande.
Läs också:
RMV: Så ska ett rättsintyg se ut
Medicinsk kommentar: Nu finns nya riktlinjer för rättsmedicinska bedömningar
Minskning av antalet rättsintyg – nu ska RMV vidareutveckla arbetet
Journaler i domstol rättsosäkert – SLF vill se ökat antal rättsintyg
(uppdaterad 2025-03-20)