– Bakgrunden till att vi agerar nu är de patientsäkerhetsrisker som vi fått presenterade, alla inspel vi har fått från professionen, fackförbunden, från alla som har granskat det här beslutsunderlaget som ligger till grund för beslutet, sa kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (C) vid en pressträff i dag när förslaget presenterades.

Förutom den ekonomiska insatsen, 23 miljoner kronor årligen, föreslår Sollefteå ett paket bestående av samarbete för att säkra sjukhusets personalförsörjning, en gemensam utvecklingsplan för vården samt en satsning på en vårdmodell inspirerad av den så kallade Norrtäljemodellen, där kommun och region gemensamt finansierar hälso- och sjukvård.

Sollefteå kommun vill nu att planerna på att avveckla sjukhuset ska skjutas upp eller omprövas under en »utredningstid« på minst tre år. Under denna tid ska man undersöka former för samarbete mellan kommunen och regionen, sa Johan Andersson under pressträffen.

– Vi behöver kroka arm med regionen och se om vi kan hitta en bra lösning för att komma ur det här.

Hur finansieringen av de 23 miljonerna ser ut är inte helt klart i dagsläget, men Johan Andersson nämner statliga medel och sponsring från företag som tänkbara möjligheter.

I fredags överlämnades förslaget till regionstyrelsen i Västernorrland, som meddelat att den tänker behandla det på ett extrainsatt möte den 11 mars före det regionfullmäktigemöte där frågan ska beslutas.

Till Dagens Medicin säger Anna Strandh Proos (M), vice ordförande för regionstyrelsen, att man kommer att svara Sollefteå kommun när man har gått igenom förslaget.

– Det är ett väl genomarbetat förslag från Sollefteå, det måste jag säga. Men jag har inte tagit ställning i det. När det kommer ett seriöst förslag ska de få ett seriöst svar.

Läs mer: Förslag: 146 tjänster bort från Sollefteå sjukhus när vården flyttas

Det här innebär förslaget:

  • Sollefteå kommun åtar sig att bidra med 50 procent av de planerade besparingarna som Region Västernorrland räknat med att uppnå genom avvecklingen av Sollefteå sjukhus, motsvarande 23 miljoner kronor årligen.
  • Sollefteå kommun och Region Västernorrland ska gemensamt ta itu med beroendet av hyrpersonal. Detta görs genom att etablera en gemensam strategi för att attrahera och behålla nyckelpersonal vid Sollefteå sjukhus och att säkra lokal rekrytering och regional utveckling genom att ta fram skräddarsydda vårdutbildningar i samarbete med lokala utbildningsaktörer. Man ska också hitta sätt att locka BT-läkare genom förmåner som bostadsgaranti, flyttstöd och möjligheter att balansera arbete och privatliv.
  • En arbetsgrupp tillsätts med representanter från kommunen och regionen. Gruppen får i uppdrag att utveckla en vårdmodell som tar vara på lokala resurser och behov, exempelvis genom att stärka primärvården och förebyggande insatser, och som bidrar till Region Västernorrlands övergripande mål om hållbar tillväxt.
  • En vårdmodell inspirerad av den så kallade Norrtäljemodellen utreds och planeras under minst tre år. Under tiden skjuts avvecklingen av Sollefteå sjukhus upp. Under utredningstiden startas ett pilotprojekt där specifika tjänster, som sjukvård i hemmet, rehabilitering och primärvård, samordnas under en gemensam ledning i Sollefteå. Regionen och kommunen söker gemensamt statliga pengar för att finansera utredningsfasen.