Region Västerbotten har dragits med dålig ekonomi under en längre tid. För att komma till rätta med läget lade styret i höstas fram ett budgetförslag som innebär att regionen ska spara 450 miljoner kronor, varav 250 miljoner kronor på personalkostnader, vilket motsvarar runt 300 tjänster.
Nu har tjänstemännen tagit fram förslag på hur detta ska gå till.
I ett läckt arbetsdokument som Läkartidningen fått ta del av föreslås bland annat att hälsocentraler ska slås samman, att antalet sjukstugor med akutplatser i inlandet ska minskas från sju till tre och att det ska bli stopp för hyrpersonal i screeningverksamheterna.
Andra förslag rör läkare. Till exempel föreslås en »skärpt prioritering för läkares fortbildning«, vilket ska frigöra tid för mer produktion, och att antalet ST-block minskas med 15–20 under de tre närmaste åren. Läkare kan också bli tvungna att ta ut hälften av sin intjänade jour i ledighet i stället för i pengar – och ledigheten får inte täckas upp med hyrläkare.

Jonas Holm, ordförande för Västerbottens läns läkareförening, tycker att förslaget är oroande.
– Det skulle innebära att vi läkare kommer att få ta ut mycket mer jourkompledigt samtidigt som vi inte får ta in hyrläkare. Det är ett stort problem, inte minst på många hälsocentraler där man kanske bara har en distriktsläkare. Det är ett arbetsmiljöproblem och försämrar tillgängligheten till vård.
Att hålla in läkares utbildningar och minska antalet ST-block kommer att få långsiktiga konsekvenser, säger Jonas Holm.
– Det är att flytta fram problemen.
Han ser också risker för patienterna. De allvarligaste kanske är om screeningverksamheterna, som redan i dag är dåligt bemannade, skulle bli helt utan hyrläkare.
– Det är redan i dag svårt att hinna med. Det skulle kunna bli rent förödande.
Ett annat förslag är att vårdpersonalens friskvårdstillägg och friskvårdstimme pausas under två år och att lönetillägget för sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar obekväm arbetstid halveras. Jonas Holm tror att det skulle kunna medföra att personal lämnar vården.
– Det skulle drabba både patienterna och läkarnas arbetsmiljö väldigt mycket, säger han.
Sammanlagt innebär de föreslagna neddragningarna besparingar på runt 185 miljoner kronor. Konsekvenserna av förslagen ska nu utredas vidare innan de återigen presenteras för politikerna i slutet av mars.
De fackliga organisationerna är dock inte inbjudna att delta i arbetet förrän senare i april, säger Jonas Holm.
– Vi hade önskat att få vara med redan från början, vilket vi har lyft flera gånger. Vi upplever att man har rundat facken.
Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger till SVT Nyheter Västerbotten att hon inte vill kommentera förslagen utan att de ska ses som ett arbetsmaterial.
– Troligtvis kommer man att skicka vidare en del av de här förslagen för ytterligare beredning. Det kommer att komma olika förslag, och dem ska vi ta ställning till.
Sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson säger till SVT att det kommer att krävas stora insatser för att nå det uppsatta sparmålet.
– Det går inte att ta bort små bitar av det här, utan ska man åstadkomma en sådan här förändring så kommer man att behöva göra stora saker.
Hon utesluter inte att det kan tillkomma ytterligare förslag om besparingsåtgärder.
– Vi har inte slutat tänka, vi fortsätter att fundera, säger Elisabeth Karlsson till SVT Nyheter Västerbotten.
Vid upprepade tillfällen har Region Västerbotten lånat pengar för att kunna betala ut löner, senast i december förra året.
I slutet av februari meddelade Region Västerbotten att man nu behöver låna ytterligare 500 miljoner kronor för att kunna finansiera bygget av nya sjukhusbyggnader, rapporterade SVT Nyheter Västerbotten.
(uppdaterad 2025-03-05)